Hengelo gaat vanaf 1 juli tweehonderd zogeheten 'bioboxen' plaatsen bij hoogbouwlocaties in de stad. Tot nu toe gooien veel bewoners van hoogbouw hun groente-, fruit- en tuinafval noodgedwongen bij het restafval of ze zijn aangewezen op de Voedselfiets, maar die verdwijnt straks. Op dit moment zit er op jaarbasis nog 20 kilo GFT-afval per inwoner bij het restafval. Dat percentage moet omlaag, vindt de gemeente.
De biobox bestaat uit een metalen behuizing met daarin een ‘gewone’ minicontainer van 240 liter. Aan de bovenkant zit een inwerptrommel met een inhoud van 10 liter. Huishoudens in hoogbouw kunnen zo regelmatig kleine hoeveelheden etensresten wegbrengen. De biobox werkt net zoals de verzamelcontainer voor restafval en is te openen met de milieupas. Wie GFT-afval wegbrengt, betaalt straks het variabele tarief van 8 cent per klik.
"We hadden bij de gemeente al een aantal jaren plannen om de biobox in te voeren", zegt wethouder Jacqueline Freriksen. "We hebben in de tussentijd de Voedselfiets gehad, maar we merken dat een groot aantal inwoners in de hoogbouw niet de kans krijgt om gescheiden etensresten in te leveren."
De komst van de bioboxen betekent het einde van de Voedselfiets, een pilotproject dat in 2017 in het leven werd geroepen. Voor de gebruikers was de fiets gratis, maar alle inwoners van Hengelo betaalden er via de afvalstoffenheffing aan mee.
De Voedselfiets blijkt een dure oplossing voor de inwoners in de hoogbouw. Een beperkt aantal mensen maakt er in de praktijk gebruik van. Diegene die overdag werkt, heeft niet de gelegenheid om GFT-afval gescheiden aan te bieden en moet noodgedwongen het groene afval bij het restafval gooien, waardoor deze bewoners ook nog eens duurder uit zijn.
Er is wel een groep bewoners die de Voedselfiets gaat missen, weet de gemeente. "We horen dit van oudere bewoners. Die zeggen dat ze straks een contactmoment buiten missen waarop zij de mensen uit de buurt spreken. Dat sociale contact is er dan niet meer." De Voedselfiets blijft tot 1 juli 2023 door Hengelo fietsen. Daarna kunnen de hoogbouwbewoners hun etensresten naar de biobox in de buurt van hun appartement brengen.
De wethouder, die zelf liever niet spreekt van afval, maar van grondstoffen, is blij met de komst van de 200 bioboxen: "Ik denk dat dit soort ontwikkelingen mooi zijn. Het is fijn dat we dit nu kunnen bieden aan alle inwoners in de hoogbouw." Freriksen wijst ook op de wettelijke verplichting, waaraan de gemeente volgend jaar moet voldoen. Nieuwe Europese regels bepalen dat alle inwoners dan de mogelijkheid moeten hebben om hun afval gescheiden aan te bieden.
Andere gemeentes, zoals Borne en Enschede, maken al een tijdje gebruik van de biobox. Van de ervaringen daar heeft Hengelo dankbaar gebruik gemaakt. Ze zijn zo ontworpen dat ze goed zijn afgesloten, waardoor stankoverlast en het aantrekken van ongedierte zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Daarnaast zijn er prestatieafspraken gemaakt met Twente Milieu. Die moet de bioboxen straks één keer per week legen of vaker als dat nodig mocht zijn. Dat geldt ook voor het schoonmaken. Als uit de praktijk blijkt dat er meer bioboxen op een locatie moeten komen om aan de vraag te voldoen dan zullen die worden bijgeplaatst.
Op dit moment zit er jaarlijks nog 20 kilo GFT-afval per inwoner bij het restafval. De gemeente denkt dat door de komst van de bioboxen flinke winst is te behalen in het verder terugdringen daarvan. Doelstelling is uiteindelijk om naar maximaal 50 kilo restafval per inwoner te gaan in 2030. Dat hebben de 14 Twentse gemeenten zo'n tien jaar geleden met elkaar afgesproken. "Als we willen dat alle grondstoffen hergebruikt worden, dan zullen we aan de voorkant ook die faciliteiten moeten bieden", aldus wethouder Freriksen.
De jaarlijkse kosten voor de invoering van de bioboxen bedragen zo'n 300.000 euro voor lease van de containers en inzamelkosten.* Er wordt gerekend op 94.000 euro aan opbrengsten als 75 procent van de inwoners in de hoogbouw er gebruik van maakt. De overige kosten van 206.000 worden gedekt uit het vaste afvaltarief dat inwoners betalen. Volgens de gemeente levert het stoppen van de Voedselfiets een besparing op van 50.000 euro.
* Bron: Zomerbrief gemeente Hengelo (PDF)
De bioboxen komen in de meeste gevallen bij de ondergrondse restafvalcontainers te staan. Voor de beoogde locaties is een concept plaatsingsplan gemaakt. Van 1 februari tot en met 15 maart kunnen inwoners hierop reageren via de website van de gemeente. Op www.hengelo.nl/biobox staat een kaart met de voorgestelde locaties van de bioboxen in Hengelo. De gemeente kan aan de hand van binnengekomen zienswijzen het plaatsingsplan nog aanpassen. Daarna wordt het definitieve plan vastgesteld door de gemeenteraad.