Verkeer
Stuur appje
Zoek

In Hengelo doen padden het bovengemiddeld goed dankzij schoon water en actieve 'klaarovers'

Sinds 2015 is de paddenstand in Nederland gehalveerd, maar in Hengelo gaat het juist erg goed met deze diertjes en is er in elk geval geen sprake van achteruitgang. Dat zegt voorzitter Adri Schols van de Stichting Paddentrek Hengelo: "We krijgen regelmatig verzoeken uit het land om te vertellen waarom het toch zo goed gaat met de Hengelose padden."

Hoge temperaturen

Wat dit jaar sowieso opvallend is, is de vroege trek van de beestjes. Niet alleen in Hengelo, maar in het hele land. "Dat komt doordat het rond de jaarwisseling al zo zacht was, met temperaturen boven de vijftien graden. In het duingebied bij Velsen zijn voor Kerstmis de eerste padden al gesignaleerd en overgezet door vrijwilligers daar", vertelt Schols.

Nooit eerder gingen de padden, kikkers en salamanders zo vroeg op pad van hun overwinteringsplekken naar de poelen waar ze hun eitjes leggen. Waar de Hengelose vrijwilligers normaliter in februari met hun werkzaamheden beginnen, waren ze nu begin januari al in touw. Met een busje vol waarschuwingsborden reden Schols en z'n medevrijwilligers langs zeven hotspots in Hengelo. Dat zijn plekken waar padden, kikkers en salamanders na hun winterslaap richting het water trekken om te paren en hun eitjes af te zetten.

“Toen corona drie jaar geleden toesloeg, was ik best bang om ziek te worden. Wie trekt de kar als ik er niet meer ben? Met de nieuwe bestuursvorm is de continuïteit gewaarborgd.”

Schoon water

Dat het met de Hengelose amfibiën zo goed gaat, heeft te maken met twee factoren, vertelt Schols: "Ten eerste omdat we een grote groep actieve vrijwilligers hebben en ten tweede omdat we rond Hengelo een aantal retentiegebieden hebben waarvan het water van erg goed kwaliteit is. Denk aan het het Kristalbad, overstromingsgebied Woolde en waterpark 't Genseler. Dat zijn perfecte voortplantingspoelen."

icon_main_info_white_glyph

1.600 salamanders

Behalve padden worden er ook veel salamanders overgezet. Met name langs de fietssnelweg F35 tussen Enschede en Hengelo. Adri Schols: "Jaarlijks zetten we op dat stuk minimaal 1.600 kleine watersalamanders over."

Groei

Schols vertelt dat ze vorig jaar 8.500 padden overzetten, terwijl dat er in de beginjaren van de werkgroep, nu een kleine 20 jaar geleden, zo'n 5.5.00 waren. Daarbij dient aangetekend te worden dat er in de beginjaren minder vrijwilligers ingezet werden, maar volgens Schols kan dan nog altijd worden gesproken van op z'n minst stabilisatie of een kleine toename.

ContinuÏteit gewaarborgd

De oplettende lezer zal het zijn opgevallen: de club heeft een nieuwe naam. Sinds januari vorig jaar heet de voormalige Werkgroep Paddentrek Hengelo namelijk Stichting Paddentrek Hengelo. "Met die nieuwe bestuursvorm is de continuïteit gewaarborgd. Toen corona drie jaar geleden toesloeg, was ik best bang om ziek te worden. Wie zou dan de kar moeten trekken? Toen hebben we deze verandering van bestuursvorm in gang gezet. Sinds januari vorig jaar zijn we een stichting met een bestuur, waarvan ik de voorzitter ben. Mocht mij iets overkomen, dan komen de werkzaamheden niet in gevaar."

Nieuwe vrijwilligers zijn nog altijd welkom. Zij kunnen alle benodigde informatie vinden op de website van de Stichting Paddentrek Hengelo.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.