Het Hengelose college van burgemeester en wethouders heeft een plan gepresenteerd om heel Hengelo van het aardgas te krijgen. Het warmtenet gaat volgens het stadsbestuur een belangrijke rol spelen in het verwarmen van de ruim 39.000 woningen. Toch loopt niet iedereen warm voor het warmtenet.
Het is een gigantische opgave; alle Nederlandse woningen en bedrijfspanden moeten in 2050 van het aardgas zijn. In Hengelo betekent dat in 27 jaar ruim 39.000 woningen van het aardgas moeten. Volgens duurzaamheidswethouder Claudio Bruggink is het een noodzakelijke transitie: “Er wordt teveel co2 uitgestoten, daarnaast is er besloten om te stoppen met de gaswinning in Groningen.” De oorlog in Oekraïne heeft bewezen dat afhankelijkheid van Russisch gas ook niet wenselijk is. Volgens Bruggink zijn we zonder aardgas minder vatbaar voor geopolitieke omstandigheden.
De eerste wijken die van het aardgas afgaan zijn de Nijverheid, t Genseler en Twentekanaal-Zuid. Daarna zijn de wijken ten zuiden van het spoor aan de beurt. De wijken ten noorden van het spoor en zuidelijk van de A1 worden vanaf 2030 aangepakt en de buitengebieden en Slangenbeek vanaf 2040. Er worden plannen op wijkniveau gemaakt over welke alternatieven er worden toegepast.
Het college heeft een aantal onderzoeksbureaus een serie van onderzoeken laten uitvoeren naar de meest gunstigste alternatieven voor aardgas. Daarin zijn een aantal opties voorgesteld, namelijk het warmtenet, warmtepompen en het gebruik van duurzaam gas. Een reguliere warmtepomp is wegens de lage temperatuur ongeschikt voor slecht geïsoleerde woningen. De ontwikkeling rondom duurzaam gas staat nog in de kinderschoenen. Een vierde optie is een hybride warmtepomp, alleen zijn die deels nog afhankelijk van aardgas, waardoor dit meer een tijdelijke optie is en géén permanente. De warmtepomp wordt ondersteunt door een reguliere cv-installatie, waardoor er flink bespaart wordt op aardgas.
Ondanks dat een hybride warmtepomp geen eindoplossing is, wordt dit toch gezien als optie in meerdere buurten. Vooral voor de buitengebieden als Beckum, Oele en Woolde wordt het gezien als een optie. Omdat de huizen verder uit elkaar staan is het warmtenet minder geschikt. Het is nog niet bekend welke eindoplossing er moet komen voor dit soort woningen, want na 2050 gaat de gaskraan hoe dan ook dicht.
“Ons mantra in deze transitie is haalbaarheid, betaalbaarheid en keuzevrijheid”, zegt de wethouder. Bruggink zegt dat keuzevrijheid een belangrijk iets is. “Wij gaan niks verplichten. Iedereen heeft zelf de keuze of ze instappen of niet.” Vooral rond het warmtenet is nogal wat te doen. Tijdens eerdere bijeenkomsten in de Nijverheid hebben sommige buurtbewoners vraagtekens bij het kostenplaatje en de monopolypositie van warmtenetaanbieder Ennatuurlijk. Ook het Bewonersoverleg Nijverheid (BON) zien het warmtenet niet zitten.
Volgens Bruggink worden er duidelijke afspraken gemaakt met Twence en Ennatuurlijk. Wat als er een calamiteit ontstaat en er geen warmte geleverd kan worden? “Aan de voorkant spreek je van te voren af hoe zij kunnen garanderen dat er warmte wordt geleverd.” De wethouder benadrukt het steeds weer dat mensen een eigen keuze hebben, maar dat het warmtenet voor veel wijken echt een uitkomst kan bieden.
En wat te denken over hout- of pelletkachels? Voor veel Hengeloërs heeft een knapperend haardvuurtje geholpen tijdens de koude dagen. Toch pleit de gemeente ervoor dat dit geen duurzaam alternatief is om het huis te verwarmen: “Het is niet verboden, maar er moet wel verstandig mee worden omgegaan.”
De Hengelose gemeenteraad moet nog wel haar zegen uitspreken over het plan. De komende tijd zullen Bruggink en de ambtenaren de hort op gaan om de Hengeloër warm te maken voor de verwarmingsplannen.
De gemeente Hengelo houdt op dinsdag 31 januari en op dinsdag 7 februari informatiebijeenkomsten over het warmtenet en over de plannen. Deze beginnen om 19.30 in het stadhuis.