Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Twents bus- en treinpersoneel legt donderdag en vrijdag werk neer door staking

221221 bus keolis RTV OOST
Onder anderen de vervoerders van Arriva en Keolis leggen op donderdag 19 en vrijdag 20 januari hun werkzaamheden gedeeltelijk neer.
Beeld: RTV Oost

De werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) en vakbonden FNV en CNV hebben opnieuw onderhandeld over een nieuwe cao. De vakbonden hebben het overleg afgebroken omdat ze er niet uit konden komen. Daarom zullen onder anderen de vervoerders van Arriva en Keolis op donderdag 19 en vrijdag 20 januari hun werkzaamheden gedeeltelijk neerleggen.

Cao-onderhandelingen

Vakbonden FNV en CNV zijn opnieuw het gesprek met werkgever VWOV aangegaan. Ze streven naar een hoger loon om de inflatie te compenseren en willen betere werkomstandigheden voor het personeel. De VWOV heeft een loonbod gedaan van 8%, maar voor de bonden is dit niet genoeg. Tot diep in de nacht is hierover gepraat, maar ze zijn ze er niet uitgekomen. De vakbonden hebben daarom het gesprek beëindigd.

“De medewerkers hebben last van enorme werkdruk. De arbeidsomstandigheden moeten anders.”

Belangen FNV

Volgens de FNV is een loonstijging van 8% om de inflatie te compenseren lang niet voldoende. "We vinden het belangrijk dat het loon van de medewerkers net zo hard stijgt als de inflatie, of dat ze op z'n minst een goede vergoeding krijgen", aldus een woordvoerder van de FNV. Maar, dat is niet het enige waar ze naar streven: "De medewerkers hebben last van enorme werkdruk. De arbeidsomstandigheden moeten anders."

Stakingsbereidheid

Wat de stakingsbereidheid op dit moment precies is - en hoeveel bussen en treinen er uit zullen vallen - is nog niet duidelijk. Bij de staking van vorige week reed ongeveer 70% van de bussen en treinen van Keolis volgens de dienstregeling. De vervoerder kan echter niet garanderen dat dat nu ook het geval gaat zijn. Het advies is daarom om voor de zekerheid ander vervoer te regelen als je belangrijke afspraken hebt. Ook wordt aangeraden om de reisplanner kort voor vertrek te raadplegen. De treinen van NS rijden wel gewoon volgens de dienstregeling.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.