De gemeente Hengelo komt deze week met een plan om heel Hengelo voor 2050 helemaal van het aardgas af te krijgen en als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt moet het warmtenet één van de alternatieven worden. De twee eerste wijken die eraan moeten geloven zijn De Nijverheid en 't Genseler. Om vragen weg te nemen bij de bewoners werd er maandag een drukbezochte informatiebijeenkomst gehouden.
Het werd drukker dan verwacht; zo'n 150 mensen verzamelde zich in Wijkhuys Nijverheid in De Klokstee om het verhaal van de gemeente Hengelo, Welbions, Twence en warmtebedrijf Ennatuurlijk aan te horen. De belangstelling was zo groot dat komende maandag een tweede bijeenkomst wordt georganiseerd. Het moge duidelijk zijn: het onderwerp leeft in De Nijverheid. De belangrijkste vraag van de bewoners: hoeveel gaat het kosten?
Stoom van afvalverwerker Twence wordt bij het iets verderop gevestigde Nouryon ingezet in het industriële proces en vindt daarna zijn weg naar de stad. In zogeheten 'decentrale energie centrales' (DEC's) wordt de restwarmte van Nouryon opgewaardeerd tot een temperatuur van 70 graden, hoog genoeg om huizen te verwarmen. Vervolgens levert de centrale de restwarmte aan woningen en bedrijven.
Volgens sommige bewoners is het warmtenet te duur en ze vinden de monopoliepositie van het leverende bedrijf Ennatuurlijk niet in de haak. Bewonersoverleg Nijverheid (BON) sprak zich al eerder ook uit tegen het warmtenet. Volgens het wijkcomité is het warmtenet te duur en zijn hybride warmtepompen een betere oplossing voor de veel slecht geïsoleerde woningen in de Nijverheid. Nadeel is dat je met zo'n warmtepomp nog altijd afhankelijk bent van aardgas. Na 2050 moeten alle woningen van het aardgas af, waardoor hybride warmtepompen slechts een tijdelijke oplossing zijn.
Nadeel van het warmtenet is dat de prijzen momenteel nog gekoppeld zijn aan de gasprijs. Toen dit bedacht werd was gas nog betaalbaar. Door de oorlog in Oekraïne is de gasprijs echter sterk gestegen, waardoor die oude afspraken nadelig uitpakken voor gebruikers van het warmtenet. Het Rijk wil deze koppeling daarom afschaffen.
Eén van de andere alternatieven die genoemd wordt is waterstof. Volgens de gemeente Hengelo is die techniek nog niet ver genoeg ontwikkeld om nu al te kunnen gebruiken. Daarnaast is waterstof erg vluchtig en daardoor kan het makkelijk ontsnappen door kieren. Da's niet handig, aangezien het net als aardgas zeer brandbaar is.
De Nijverheid is één van de 66 zogenaamde ‘proeftuinen’ van Nederland, waar men versneld afscheid wil nemen van het aardgas. In 2050 moeten alle bedrijven, woningen en andere gebouwen in Nederland van het aardgas af.
Het traject om De Nijverheid en 't Genseler - dat feitelijk tot De Nijverheid behoort - van het aardgas af te krijgen, begon al in 2018. Nu, anno 2023, lijkt het erop dat de gemeente Hengelo eindelijk met een alternatief voor aardgas komt. Het duurde langer dan gepland: “Op kop lopen is ook wel eens je kop stoten”, zegt projectleider Remko Cremers van de gemeente Hengelo. “Het heeft langer geduurd, omdat er vanuit Den Haag tegenstrijdig werd gehandeld.” Vanuit het Rijk is financiële steun nodig om de wijk van het gas te krijgen. "We hebben zoveel onbenutte energie in de achtertuin liggen. Het zou zonde zijn om deze niet te benutten", aldus de projectleider, die daarmee doelt op de warmte van Twence.
Deze week presenteert de gemeente Hengelo haar plannen om Hengelo van het aardgas af te krijgen.