Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Twents treinpersoneel Keolis legt vrijdag het werk neer: ‘Werkdruk te hoog’

20210530 COENKRUKKERT OV BLAUWNET TREIN STATION TREINEN GLANERBRUG INCHECKEN INCHECK PAAL NS
De cao-onderhandelingen met het vervoersbedrijf lopen vast
Beeld: 1Twente / Coen Krukkert

Het personeel van Keolis in Twente legt vrijdag het werk neer. De cao-onderhandelingen met het vervoersbedrijf lopen vast: “Er valt niet met ze te praten”, laat een woordvoerder van Vakbond VVMC weten. Ook de hoge werkdruk heeft er mee te maken.

Geen treinen tussen Hengelo en Oldenzaal

Door de staking rijden de treinen op het traject Zutphen – Hengelo – Oldenzaal de hele dag niet. Ook vervallen er een aantal treinen op het traject Zwolle – Hengelo en op het traject Hengelo - Bielefeld. Het personeel wil betere voorwaarden. Ook rijden de bussen van Arriva in de Achterhoek niet door de staking. Hierdoor komen buslijnen 53, 73 en 74 te vervallen.

Hoge werkdruk

De conducteurs en machinisten willen een beter loon en willen meer geld bij om de inflatie te compenseren. Naast meer loon wil het personeel dat er wat gedaan wordt tegen de hoge werkdruk: “Het loopt momenteel echt de spuigaten uit. Door het personeelstekort moeten veel collega's extra diensten vullen.” Omdat de treinen moet blijven rijden, wordt het personeel extra ingepland. “De gaten die ontstaan moeten hoe dan ook opgevuld worden. De werkdruk nekt de mensen echt.”

“Het loopt momenteel echt de spuigaten uit. Door het personeelstekort moeten veel collega's extra diensten draaien”

'Moeizaam'

De onderhandelingen over een nieuwe cao verloopt volgens de vakbonden moeizaam: “We zitten met mensen aan tafel die geen mandaat hebben. Met hen valt niet te praten”, zegt de vakbondswoordvoerder. Tijdens de werkonderbreking zijn de stakende medewerkers wel aanwezig op hun werkplek. Mocht er toch een akkoord komen tussen de bonden en de werkgevers, dan wordt het werk weer hervat.

Keolis verbaasd

Morgen gaan de bonden en werkgeversvereniging VWMO opnieuw met elkaar om tafel zitten. De werkgevers zeggen verbaasd te zijn over de acties: “Werkgevers zijn, via de VWMO, met de bonden in gesprek en zitten nog midden in de onderhandelingen. In het laatste voorstel hebben werkgevers duidelijk aangegeven dat er ruimte bestaat voor een hoger loonbod, maar daarvoor moeten alle partijen wel met elkaar in gesprek blijven”, laten de werkgevers weten in een verklaring.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.