Dat Gianni Romme vertrekt als manager van de IJsbaan Twente wil niet zeggen dat het lot van de noodlijdende ijsbaan in Enschede al bezegeld is. "Maar dit helpt niet", zegt de woordvoerder van wethouder Niels van den Berg nu duidelijk is geworden dat Enschede in de zoektocht naar financiële zekerheid voor de ijsbaan verder moet zonder de olympisch kampioen.
Gianni Romme keert terug naar zijn geboortegrond Noord-Brabant, dat maakte hij gisteren bekend. Vanaf 1 mei gaat hij aan de slag als locatiemanager van de ijsbaan en het zwembad in Breda. Wie het vertrek van Romme ziet als een signaal dat de gemeente Enschede er niet in slaagt om de exploitatie van de ijsbaan rond te krijgen, verbindt lijntjes die er op dit moment niet zijn. "Dat staat los van elkaar", zegt de woordvoerder van de wethouder tegen RTV Oost. Niettemin blijft de toekomst van de ijsbaan wankel. "We hebben te maken met een grote mate van onzekerheid. En dat duurt ook nog even."
De situatie rond de ijsbaan is op dit moment zo dat de exploitant PCH vorig jaar aankondigde ermee te stoppen, maar de ijsbaan zou openblijven tot april dit jaar. Met geld van de gemeente Enschede is toen een faillissement van de ijsbaan voorkomen, waarna een zoektocht naar een nieuwe exploitant kon beginnen. Een zoektocht die tot op heden voortduurt.
Om ook na april het voortbestaan van de ijsbaan in ieder geval nog een jaar te garanderen, zocht de gemeente Enschede hulp van omliggende gemeenten in de regio. Immers, niet alleen inwoners van Enschede schaatsen hun baantjes in Enschede. De baan heeft regionale aantrekkingskracht.
Dus kwam Enschede met het voorstel aan omliggende gemeenten om mee te betalen aan de 600.000 euro die het kost om de baan nog een jaar open te houden. "De bereidwilligheid is er in algemene zin wel, maar geld is nog niet", zegt de woordvoerder van de wethouder. Het kan gebeuren dat het risico bij de gemeente Enschede komt te liggen, mogelijk door een garantstelling van de gemeenteraad voor die zes ton.
De gemeente Enschede begrijpt de aarzelende houding van omliggende gemeenten. "Het was kort dag. Het is ook onduidelijk wat er na dat jaar gebeurt", aldus de woordvoerder van wethouder Van den Berg.
De gemeente betreurt het vertrek van Romme als manager van de ijsbaan, maar begrijpt ook dat met de onzekerheid rond het voortbestaan van de ijsbaan mensen als Gianni Romme om zich heen gaan kijken. Zelf geeft de voormalig topschaatser aan dat de situatie in Enschede niets te maken heeft met zijn besluit. "Het kunnen terugkeren naar mijn geboortegrond en wederom een bedrijf te mogen leiden waarin sport en bewegen centraal staat, heeft mij doen besluiten om deze kans te benutten", gaf Romme aan.
Het betekent voor de gemeente Enschede dat de zoektocht naar financiële partners, die kunnen helpen bij het in de lucht houden van de ijsbaan vanaf 1 mei, moet zonder Romme. De woordvoerder van de gemeente Enschede wil er niet te dramatisch over doen. "Maar dit helpt niet."