Het eerste Enschedees kampioenschap tikkertje zit erop. In de Diekmanhal is het vrijdagmiddag een feestje van snelheid, slimheid, behendigheid en een tikje geluk. “Het is een succes”, zegt organisator Marieke Rolink van Sportaal. Iedereen krijgt een medaille, maar Maycen en Milan mogen zich de kampioenen noemen.
In de grote gymzaal staat een arena van 12 bij 12 meter met allerlei obstakels. Daarin telkens een tikker en een loper die 25 seconden lang één-op-één duelleren. Als de loper getikt wordt of de tijd verstrijkt, kleurt de arena rood door lichten die erboven hangen en klinkt er een harde toeter. Gevolgd door een hard applaus vanaf de tribune vol toeschouwers. Volgende duel.
Het staartje van het toernooi met 9- en 10-jarigen is nog net bezig. Dat wordt gewonnen door Maycen. Hij laat vol trots zijn beker zien. “Misschien komt het doordat ik vroeger op freerunnen zat. Een tweede of derde plek had ik niet gek gevonden, maar dit had ik niet verwacht.”
Die freerunners – jongens en meiden die op acrobatische manieren obstakels om hen heen trotseren - lopen er meer rond. Dat is ook niet gek: de wedstrijd wordt mede georganiseerd door gymvereniging Sportlust in Enschede, waar kinderen freerunning kunnen leren.
Bovendien wordt er niet zomaar tikkertje gespeeld. Het spel heet ‘Chase Tag’ en is overgewaaid uit Amerika. Daarin is het speelveld met objecten waar je omheen, overheen of onderdoor kan, een onlosmakelijk onderdeel.
“Elk duel duurt 25 seconden, waarin tikker en loper om een punt per seconde strijden”, legt organisator Marieke Rolink uit. “Als de loper bijvoorbeeld na 11 seconden wordt getikt, krijgt hij 11 punten en de tikker de overige 14. Maar wordt de loper niet getikt, dan krijgt de loper alle punten en de tikker niets.” Iedere deelnemer speelt het spel vijf keer als tikker en vijf keer als loper. Wie de meeste punten verzamelt, wint.
Dan is het de beurt aan de 11- en 12-jarigen. Onder hen: Liam. Ook hij zit op freerunning, al vijf jaar. “Zal ik een salto doen?”, vraagt hij voordat het toernooi begint. Zijn trainer vindt het goed, maar dan wel eerst onder zijn supervisie om te zien of Liam het wel echt kan. Dat bewijst hij met een keurig uitgevoerde salto achterover van een één meter hoge bank. “Ik heb last van mijn enkel, maar denk wel dat tweede of derde kan worden.”
Wie denkt dat tikkertje voor jongens is, heeft het mis. Vienn is 10 jaar, maar doet mee met de oudere leeftijdsgroep. “Dat adviseerde mijn gymleraar, omdat ik het goed deed in mijn klas op school.” Ze weet niet hoe het zal gaan straks. “Ik heb niet kunnen oefenen, want in de vakantie was ik ziek. En een beetje lui.” Of ze de jongens een poepie gaat laten ruiken? “Ik hoop het!”
Leeftijd 9-10 jaar: Maycen (1), Freek (2) en Renzo (3)
Leeftijd 11-12 jaar: Milan (1), Noud (2) en Quinten (3)