In Twente zijn tijdens de jaarwisseling naar verhouding de meeste vuurwerkslachtoffers geregistreerd. Kenniscentrum VeiligheidNL analyseerde de cijfers van spoedeisende hulpposten en meldde veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond als lijstaanvoerder en Twente als tweede. Maar afgezet tegen het aantal inwoners telt Twente duidelijk de meeste slachtoffers: 7 per 100.000 inwoners, tegen het landelijke gemiddelde van 2 per 100.000 inwoners.
In 2020 en 2021 was er sprake van een landelijk vuurwerkverbod vanwege de coronacrisis. Dit jaar gold deze regel niet meer. Dat heeft volgens VeiligheidNL een rol gespeeld in hogere aantallen vuurwerkslachtoffers.
De landelijke cijfers komen overeen met de cijfers van voor de coronacrisis. In Twente ligt dat anders. In de laatste jaarwisseling (2019/2020) voor corona meldden in Twente 24 vuurwerkslachtoffers zich op de eerste hulp. Een jaar later (2020/2021) waren dat er slechts 4 en vorig jaar (2021/2022) weer 24. Dit jaar dus 44. Een verklaring voor de cijfers in Twente kon op dit moment niet worden gegeven.
Eerder deze week maakte 1Twente een rondje langs burgemeesters in de regio, die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in hun gemeente. Daaruit bleek dat er onder hen verdeeldheid bestaat over een landelijk vuurwerkverbod.
Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo, vindt zo'n verbod vooral een verantwoordelijkheid van de landelijke overheid. Roelof Bleker (Enschede) vraagt zich af of zo'n verbod gaat werken voor een grensgemeente als de zijne. "We zien dat veel vuurwerk uit andere Europese landen komt. Zolang dat in onze buurlanden verkrijgbaar is, zal een verbod in Nederland qua handhaving heel lastig worden."
Dat laatste argument heeft bij de lokale fractie van D66 tot verontwaardiging geleid. De partij wil weten of Bleker het acceptabel vindt dat de brandweer in Enschede 141 keer moest uitrukken in 24 uur tijd, vooral vuurwerkgerelateerd, en dat er in het MST 22 vuurwerkslachtoffers zijn behandeld.
In de cijfers die VeiligheidNL over vuurwerkslachtoffers heeft gepubliceerd gaat het om absolute aantallen. Daarin staan respectievelijk de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond (51 vuurwerkslachtoffers), Twente (44), Haaglanden (33), Amsterdam-Amstelland (30) en Utrecht (20) in de top vijf.
1Twente heeft de aantallen relatief gemaakt. Dat wil zeggen: op basis van het aantal inwoners per veiligheidsregio. Daarin vormen Twente (7 vuurwerkslachtoffers per 100.000 inwoners), Rotterdam-Rijnmond (3,9), IJsselland (3,6), Haaglanden (3) en Zaanstreek-Waterland (2,9) de top vijf. Het landelijke gemiddelde ligt op 2 vuurwerkslachtoffers per 100.000 inwoners.
Knalvuurwerk en losse vuurpijlen zijn sinds 2020 verboden. Het landelijke beeld is dat het deel van de slachtoffers dat in het ziekenhuis of bij de huisarts belandde vanwege een ongeluk met zulk vuurwerk dit jaar lager was dan toen dit nog wel was toegestaan. Het aandeel zwaar illegaal vuurwerk was wel groter dan tijdens de jaarwisseling van 2019 op 2020.
Vuurwerkhandelaar Busscher in Hengelo denkt dat bij dat laatste het probleem zit. "Mensen die het niet zo nauw nemen met het Nederlandse verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen en daarom hun vuurwerk uit het buitenland halen, maken het kapot voor het overgrote deel van de Nederlanders dat zich wel aan de regels houdt." Volgens haar zou een totaalverbod onnodig veel lol wegnemen bij veel mensen en valt of staat alles met goede handhaving van de regels.
Het kenniscentrum VeiligheidNL verzamelde informatie van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, InEen (de vereniging van onder meer huisartsenposten) en de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie.