Verkeer
Stuur appje
Zoek

VVD Enschede wil dat nieuwe trein Brussel-Berlijn ook stopt in Twente

Berlin gf9635b2fd 1920
De European Sleeper rijdt dit jaar voor het eerst tussen Brussel en Berlijn (foto), maar stopt niet in Twente.
Beeld: Pixabay

De raadsfractie van de VVD in Enschede zou het liefst zien dat de snelle trein die vanaf mei dit jaar van Brussel via Amsterdam naar Berlijn gaat rijden ook een stop maakt in Twente. In de plannen voor de nieuwe internationale treinverbinding onder de naam European Sleeper behoort instappen op de stations van Hengelo of Oldenzaal niet tot de mogelijkheden.

Wie in Oost-Nederland straks de snelle trein naar Berlijn of Brussel wil nemen kan daarvoor alleen op het station in Deventer terecht. Daar is bewust voor gekozen, omdat Deventer middelpunt is van spoorverbindingen in Oost-Nederland. Er liggen vanuit Deventer spoorlijnen richting het noorden (Zwolle), oosten (Enschede), zuiden (Arnhem) en het westen (Amersfoort).

Spoorknooppunten

De sneltrein Brussel-Berlijn had eigenlijk afgelopen zomer al moeten rijden, maar het project is twee keer uitgesteld. Op 25 mei 2023 vertrekt dan toch de eerste slaaptrein. Deze stopt in Nederland op slechts zes spoorknooppunten: Roosendaal, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Amersfoort en Deventer. In 2024 zou de trein na Berlijn ook door moeten rijden naar Dresden en Praag.

Regiojet final web jpg 1776424917
Lees ook
Nieuwe nachttrein van Amsterdam naar Berlijn en Praag raast Hengelo (voorlopig) voorbij

De treinverbinding European Sleeper is een particulier initiatief dat voor internationale reizigers een reisoptie biedt als duurzaam en comfortabel alternatief voor het vliegtuig. Juist vanwege de potentie van een nieuwe nachttrein op een bestaande Europese oost-west spoorverbinding vindt de VVD dat Enschede zich niet moet neerleggen bij het missen van een opstappunt in Twente.

Economisch belang

Raadslid Jan de Lange vraagt het college van burgemeester en wethouders om contact op te nemen met de particuliere initiatiefnemer van de snelle treinverbinding en het gesprek te starten over de mogelijkheid om ook een station in Twente op te nemen als halteplaats. De VVD vindt dit om economische en toeristische redenen van groot belang voor de regio.

De vraag is echter of bemoeienis vanuit Enschede iets gaat veranderen. Een jaar geleden stelden Pieter Omtzigt, Mahir Alkaya (SP), Pieter Grinwis (CU) en Caroline van der Plas (BBB) al Kamervragen over de dienstregeling van de European Sleeper. Op dat moment was er van een tussenstop tussen Amsterdam en Bad Bentheim - waar de trein vanwege de overgang op het Duitse spoornet sowieso moet stoppen - nog helemaal geen sprake. De Kamerleden zagen graag een stop in Deventer en/of Hengelo.

“Een stop op Hengelo zou bijvoorbeeld zijn rond half 1 ’s nachts en rond half 5 ’s ochtends. Deze nachtelijke tijden maken deze haltes niet erg aantrekkelijk voor zowel de reizigers die in-/uit willen stappen als voor de reizigers aan boord die rustig willen slapen”

Kamervragen

Uit de beantwoording van staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat bleek dat een stop in Oost-Nederland op dat moment vanwege de drukke bezetting van het spoor niet in te plannen was. Bovendien stelde de staatssecretaris dat gezien de dienstregeling een stop in Hengelo op een voor passagiers en opstappers zeer ongunstig tijdstip zou zijn: rond half vijf 's ochtends (richting Brussel) of half één 's nachts (richting Berlijn).

Wel zou European Sleeper zich gaan inspannen om per 2023 een extra tussenstop in Oost-Nederland te realiseren. Dat is met Deventer dus in feite gelukt. Voor Twentenaren die afhankelijk zijn van openbaar vervoer is dat geen oplossing. De European Sleeper stopt - op de route van Berlijn naar Brussel - om 5.17 uur in Deventer. Het is onmogelijk om vanuit Enschede of Hengelo per trein die aansluiting te halen, omdat de vroegste intercity naar Deventer om 4.46 uur vertrekt.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.