Verkeer
Stuur appje
Zoek

Landelijk vuurwerkverbod is voor Twentse burgemeesters geen gelopen race

Roelof Bleker 2 Â Ernst Bergboer
Beeld: Burgemeester Sander Schelberg neigt naar een vuurwerkverbod, maar vindt dat Den Haag daarover een besluit moet nemen.

Het leek er in de nationale media even op dat alle burgemeesters in Nederland een vuurwerkverbod willen. De realiteit is weerbarstiger. De Enschedese burgemeester Roelof Bleeker sluit zich in elk geval niet aan bij zijn collega’s die vuurwerk het liefst meteen willen verbieden. Dat meldt zijn woordvoerder Johan Miener. Zijn collega Patrick Welman uit Oldenzaal zegt daarentegen heel beslist dat er wat hem betreft een vuurwerkverbod moet komen. “Maar bij ons is er politiek geen meerderheid voor zo’n besluit.”

Het is lastig vinden de door 1Twente benaderde burgemeesters die over de veiligheid in hun gemeenten waken. De Enschedese burgemeester ziet niet veel heil in het verbieden van vuurwerk in zijn gemeente. Ook niet als het landelijk wordt opgelegd.

"De vraag is of dat gaat werken voor een grensgemeente als Enschede. We zien dat veel vuurwerk uit andere Europese landen komt. Zolang dat in onze buurlanden verkrijgbaar is, zal een verbod in Nederland qua handhaving heel lastig worden.” Aan de andere kant, zegt hij, zorgde het vuurwerkverbod in de coronaperiode voor minder vuurwerkslachtoffers.

Burgemeester Schelberg

Burgemeester Sander Schelberg neigt naar een verbod, maar het is volgens hem een rijksverantwoordelijkheid. “Den Haag moet beslissen.” Hij fungeerde tijdens oud en nieuw als hoofd van de Veiligheidsregio Twente. “We zijn 364 dagen per jaar bezig als hulpdiensten om te voorkomen dat er zo min mogelijk brand, letsel en ander gedoe is. We lijken dat met oud en nieuw maar allemaal normaal te vinden. Ik vind dat we dit niet meer kunnen vragen van de hulpdiensten.”

Sander Schelberg  Ernst Bergboer
Beeld: Burgemeester Sander Schelberg neigt naar een vuurwerkverbod, maar vindt dat Den Haag daarover een besluit moet nemen.

Minderjarige vuurwerkslachtoffers

De oudjaarsnacht was volgens de Veiligheidsregio Twente ‘beheersbaar’, maar dat neemt niet weg dat er slachtoffers vielen. Wat opviel dit jaar dat er veel minderjarigen zwaargewond in het ziekenhuis belandde. Van de achttien vuurwerkslachtoffers die op de spoedeisende hulp van het MST in Enschede werden binnengebracht, waren zes slachtoffers minderjarig. In Almelo eindigden ook zes minderjarigen op de spoedeisende hulp.

Dupe

Mocht er een verbod komen dan beseft Schelberg zich maar al te goed dat een deel van de inwoners die zich wel verantwoordelijk gedraagt met vuurwerk de dupe wordt: “De goeden moeten onder de slechten lijden, maar als je in één dag 141 uitrukken hebt van de brandweer dan vind ik dat heel moeilijk te verantwoorden.”

Verbod moet landelijk

Volgens de burgemeester kan een verbod alleen werken als het om een landelijk verbod gaat.

Een plaatselijk verbod zoals in Amsterdam, Rotterdam en Haarlem heeft niet gewerkt, bleek tijdens de jaarwisseling. Er werd door inwoners massaal vuurwerk afgestoken in gebieden waar dat niet mocht. In de steden met een plaatselijk vuurwerkverbod, was de verkoop van vuurwerk overigens wel toegestaan.

Handhaven

Als voorbeeld haalt Schelberg ook lachgas aan. Verkoop, vervoer of bezit daarvan is sinds 1 januari verboden. “Nu het bezit en verkoop van lachgas verboden is, kan ik beter handhaven. Een vuurwerkverbod zonder verkoopverbod, is totaal niet te handhaven.”

Daar komt bij dat er volgens burgemeester Bleker Europese afspraken gemaakt moeten worden ‘hoe er om moet worden gegaan met vuurwerk’.

Oldenzaal

De Oldenzaalse burgemeester zal er geen traan om laten als vuurwerk wordt afgeschaft. “Na de hulpverleners toe moeten we dat niet meer willen. Je moet kiezen uit alles of niets. Persoonlijk zeg ik: Dan maar niets.” Hij wijst evenals zijn collega Bleker op de situatie in Europa en de mogelijkheden om in Duitsland vuurwerk te halen. “De publieke opiinie is gekeerd. Steeds meer mensen willen een verbod.”

Dinkelland

“Als iedereen zich zou houden aan het ontsteken van het mooie siervuurwerk zou de discussie een stuk makkelijker zijn”, vindt burgemeester John Joosten van Dinkelland. “Ik snap de roep van mijn collega’s om een vuurwerkverbod. Als we niet beter omgaan met vuurwerk dan kan het niet anders dan dat er een verbod komt. Maar dan moeten er wel afspraken in Europees verband komen, omdat het vuurwerk ook uit Europa komt.”

Geen problemen in Wierden

Wierden heeft helemaal niets met een vuurwerkverbod. “Maar dat kan ik ook vanuit Wierden makkelijk zeggen. Wij hebben in onze gemeente geen tot weinig problemen”, vertelt burgemeester Doret Tichelaar die het beneden alle peil vindt dat de politie met vuurwerk werd belaagd. “Alleen lost een vuurwerkverbod dat niet op. Ik snap ook de zorg. Nog meer aandacht schenken aan het veilig afsteken van vuurwerk kan helpen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.