Stephan D. (53), die wordt verdacht van de dodelijke schietpartij vorige week in zijn huis aan de Oostburgweg in Enschede, had geregeld trammelant met mensen die woonruimte bij hem huurden. Dat schrijft RTV Oost op basis van vertrouwelijke politiestukken die de provinciale omroep in bezit heeft. Hij verhuurde onder meer kamers aan mensen die actief waren in het hennepcircuit. Daarbij deinsde D. er niet voor terug om probleemhuurders in stevige bewoordingen te intimideren en onder druk te zetten.
Door: Tom Meerbeek & Jan Colijn (RTV Oost)
Stephan D. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 41-jarige plaatsgenoot vorige week. Het slachtoffer huurde een kamer in een pand aan de Nicolaas Beetsstraat dat eigendom was van D., die ook nog een pand aan de Lipperkerkstraat had.
Om nog onbekende reden was het latere slachtoffer naar de woning van Stephan D. aan de Oostburgweg gegaan, waar het tot een schietpartij kwam. D. werd kort na het fatale incident bij zijn eigen woning aangehouden en zit sindsdien vast op verdenking van het misdrijf.
De verdachte begon als verhuurder nadat hij in 2006 een pand van zijn in 2019 overleden vader had overgenomen, die het ook aan derden verhuurde. Voordien had Stephan D. naar eigen zeggen twee baantjes. Behalve 'pandjesbaas' hield hij zich ook bezig met het transport van halal-kippen, die hij voor een Egyptische opdrachtgever ophaalde vanuit Arnhem.
Stephan D. had inmiddels meerdere panden in Enschede die hij verhuurde. Naar eigen zeggen aan onder anderen studenten, werkenden en uitkeringsgerechtigden. Uit vertrouwelijke politiestukken blijkt dat meerdere huurders actief waren in het Twentse hennepcircuit.
Zo huurde één van de slachtoffers van de viervoudige moord in Enschede tot zijn dood ook het pand van Stephan D. aan de Beetsstraat. Dat ging om de Vietnamees Tuan Nguyen. Die zou er aanvankelijk twee landgenoten huisvesten, maar al snel werden het er vier en binnen zes weken woonden er acht Vietnamezen.
Stephan D. was kwaad hierover en sprak Tuan erop aan, maar die verweerde zich dat een van de huurders jarig zou zijn en de rest op visite was. Kort na de viervoudige moord in november 2018 waren alle acht huurders plotseling weer spoorloos verdwenen.
Bekend is dat Tuan Nguyen meerdere landgenoten in dienst had die fungeerden als hennepknippers. De vrouwelijke knippers woonden bij hem thuis en boven een cafetaria in de buurt.
Stephan D. omschreef Tuan verder als "een aardige man". Hij baalde wel dat-ie geregeld verzuimde om met de huur over de brug te komen. Daarover ontstonden discussies, waarbij de gemoederen behoorlijk verhit raakten. Dat blijkt uit een hele reeks app-berichten, in het bezit van RTV Oost.
'Mister Vietnam' - zoals D. zijn huurder Tuan in zijn mobieltje noemde - beklaagde zich erover dat de verwarmingsketel het had begeven. Stephan D. op zijn beurt was kwaad omdat hij een naheffing van 3.000 euro had gekregen van de gasleverancier. Het nutsbedrijf had zelfs al gedreigd om het gas en licht af te sluiten als die 3.000 euro niet zou worden voldaan.
Waarop Stephan D. Tuan maande om de achterstallige huur - die was opgelopen tot 2.550 euro - snel te betalen en dreigde dat Tuan maar elders woonruimte moest zoeken. "Eind van de maand is het feestje bij mij voorbij", appte hij met 'Mister Vietnam'. Daarbij beklaagde hij zich erover dat de Vietnamese kamerbewoners de kachel behoorlijk hoog opstookten. "De kachel staat altijd op sambal. Je kunt er beter 500 euro bij doen op het voorschot. Of dacht je dat ik dat ook nog ga betalen?"
D. was bovendien woest op Tuan omdat het een zooitje in zijn pand was geworden. "De kelder wordt gebruikt als afvalbult". En even later: "Ik denk dat het beter is voor iedereen dat wij er gewoon mee gaan stoppen. Want dit gezeik wil ik niet."
Aan de huurperikelen rondom Tuan kwam abrupt een einde toen die in zijn eigen growshop samen met drie anderen werd doodgeschoten. Stephan D. beklaagde zich er later over dat de dood van Tuan hem 850 euro per maand aan huurpenningen kostte.
Ook had Stephan D. problemen met een andere huurder, die actief was in de hennepteelt. "Ik vraag het nog 1x en dan ben ik er klaar mee. Want ik laat mij niet zo behandelen." Ook hier was de schuld opgelopen tot 2.550 euro. Daarbij dreigt Stephan op een bepaald moment dat de maat vol is en stelt hij een ultimatum. "Als er voor vanavond 20.00 uur niet wordt betaald, dan gaan onze wegen zich scheiden."
Stephan D. werd in 2017 wegens verboden wapenbezit veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. Het vuurwapen had hij naar eigen zeggen gekocht tijdens een hoog opgelopen huurgeschil. Nadat hij was getipt dat de tegenpartij een huurmoordenaar zou hebben ingeschakeld, schafte D. het vuurwapen aan.
Omdat hij van de 200 uren taakstraf er slechts 54 had uitgevoerd, kreeg hij een celstraf van 71 dagen en belandde hij in gevangenis De Karelskamp in Almelo.
Roy van der Wal, de advocaat van Stephan D., wil niet ingaan op de vraag of zijn cliënt ook met het slachtoffer van vorige week ruzie had gekregen over de huur. De raadsman zegt hier niet op te kúnnen reageren omdat het Openbaar Ministerie zogenoemde beperkingen tegen zijn cliënt heeft opgelegd. Dat houdt in dat D., behalve met zijn advocaat, geen enkel contact met de buitenwereld mag hebben. Zijn advocaat mag op zijn beurt geen mededelingen doen aan de pers.