Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kick ASS: Een café in Enschede voor mensen met autisme

Een café, maar dan zonder de drukte en het lawaai. Dat is het Kick ASS café in Enschede. De letters ASS van ASS staan dan voor: autisme-spectrum-stoornis. Mensen die daar last van hebben kunnen één keer per maand terecht in de horecagelegenheid in de Performance Factory.

Eline Brouwer, initiatiefnemer van het Kick ASS café, trok twaalf jaar geleden aan de bel bij haar huisarts. “Ik merkte al langere tijd dat ik moeite had om begrip te hebben voor andere mensen. Toen ben ik naar de huisarts gegaan en kreeg ik te horen dat het een chronische depressie was”, vertelt Brouwer.

Maar na een langere tijd merkte Eline dat haar klachten erger werden. “Ik kreeg last van angstklachten. Toen ben ik nog een keer naar de huisarts gegaan met de vraag of ze niet beter konden kijken. Autisme zat al in de familie en die klachten kwamen aardig overeen.” Na een aantal onderzoeken kreeg Brouwer antwoord: “Je bent gewoon autistisch.”

Kick ASS café

Een drukke kroeg, harde muziek en de geur van alcohol en sigarettenrook kunnen voor mensen met ASS een drempel zijn. Daarom opende Eline, samen met Madelon en Erik, het Kick ASS café. Speciaal voor mensen met autisme. “Het café is super laagdrempelig. Het is een prikkelarme omgeving, zonder verplichtingen. We voeren gewoon goede gesprekken met elkaar.” Madelon Sterk vult aan: “Het is ook goed om ervaringen uit te delen naar elkaar. Je komt niet vaak mensen tegen die voelen wat jij ook voelt. Daarom is samenkomen een goed initiatief, vind ik.”

Vrije inloop

Het café is één keer in de maand te vinden in de Performance Factory in Enschede. Geïnteresseerden kunnen vrij binnenlopen - op de voorlaatste vrijdagavond van de maand - tussen 19.00 uur tot 23.00 uur. “Als iemand het fijner vindt om niet alleen te komen, dan is dat geen probleem. Buddy’s en begeleiders zijn altijd welkom.”

Het Kick ASS café is vrijdagavond 20 januari weer geopend. Klik hier voor meer informatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.