Verkeer
Stuur appje
Zoek

2022: het jaar van de doorbraak voor Enschedese rockband Ten Times a Million

De Enschedese rockformatie kende in 2022 een topjaar. Ze speelden in het voorprogramma van Kings of Leon en stonden, na drie maal aangekondigd te zijn, eindelijk op Pinkpop. Een doorbraak was dit jaar voor de band, die als klap op de vuurpijl hun tour konden afsluiten in hun thuisbasis Enschede.

De band is van origine een rockformatie, maar die strakke lijnen houden ze niet per se aan. “We zijn altijd geweest van het experimenteren met muziek, soms proberen we dus iets nieuws. We houden het echter wel in het ‘Ten Times a Million-jasje’”, aldus drummer van de band Mart Nijen Es.

Coronaperiode

de band kon door de coronaperiode niet optimaal profiteren van het momentum. Ze werden 3FM talent van het jaar, maar door corona konden ze niks mee doen. Ook kwamen ze financieel in zwaar weer terecht. “We hadden niet zo heel veel geld meer, dus we moesten alles zelf doen. De audio, het reizen en bijvoorbeeld ook de verkoop van merchandise. We hebben dus veel avonden tot in de late uurtjes doorgewerkt”, zegt Nijen Es.

Pinkpop

De band stond door corona al twee jaar in de wachtkamer van het grootste muziekfestival van Nederland: Pinkpop. Dit jaar kon het feest in Landgraaf doorgang vinden en speelden ze op podium 4, een groot podium waar het publiek (Zelfs letterlijk) de band op handen droeg. “Alles viel samen en zo hebben we een geweldige set kunnen spelen”, zegt Nijen Es.

Still uit de documentaire over Ten Times a Million
Het moment dat frontman Martin Duve op handen gedragen werd | Ten Times a Million: met 5 schoolvrienden tot het Pinkpop-podium
Beeld: RTV Oost

Leermoment

Naast Pinkpop speelde de band ook op Bospop, in Weert. Hier speelden ze onder andere voor wereldwijd bekende bands zoals Stereophonics en Kings of Leon. “Het is zo dat je veel die bands achter de schermen veel spreekt op het festival. Je vraagt dan tips, maar ook lach je veel met elkaar. Daar leer je veel van”, aldus de Hengeloër.

Documentaire RTV Oost

Ook werd er dit jaar door de collega’s van RTV Oost een documentaire gemaakt. Deze documentaire gaat over de weg naar Pinkpop, maar ook het avontuur sinds de oprichting tien jaar geleden op het ArtEZ Conservatorium tot nu.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.