Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese museumdirecteur Arnoud Odding vertrekt: de podcast van zijn afscheidsgesprek met 1Twente

Tien jaar was hij directeur van Rijksmuseum Twenthe, zes jaar was hij dat ook van de Enschedese MuseumFabriek. Per 1 januari zwaait Arnoud Odding af. In een uitgebreid gesprek blikt Odding terug op dat decennium Enschede, op baanbrekende tentoonstellingen en de betekenis van kunst en historie in de rap veranderende wereld van vandaag.

Odding nam op 16 december feestelijk officieel afscheid van ‘zijn’ musea. Bij zijn aantreden stond Rijksmuseum Twenthe op omvallen. Het Rijk had de subsidiekraan dichtgedraaid, het museum voegde niets toe aan het vaderlandse kunstlandschap. Een misvatting van de eerste orde, zo bleek in de jaren erna.

Het tij gekeerd

In het kort: Odding wist dat tij meer dan te keren en zette ‘het Rijks’ weer op de kaart. Het is een van de belangrijkste redenen waarom burgemeester Roelof Bleker hem bij zijn afscheid de Enschedese stadspenning uitreikte.

“Het gaat niet om de kunst, musea zijn er voor het publiek; ik ben er trots op dat we erin geslaagd zijn om die omslag te maken”

De - toen nog - Twentse Welle verging het niet veel anders. Na de Vuurwerkramp werden vier museale collecties samengevoegd. Het textielmuseum, het natuurhistorisch en cultuurhistorisch museum en de Oudheidkamer Twente gingen op in de Twentse Welle.

‘Musea zijn er voor het publiek’

In 2016 kampte ook die Twentse Welle met teruglopende bezoekersaantallen en kwam er een nauwe samenwerking tot stand met ‘het Rijks’, om de hoek. De Twentse Welle werd MuseumFabriek, waar bezoekers niet met de handjes op de rug bedaard langs historische artefacten schuifelen, maar waar voor iedereen wat te doen en te ontdekken valt.

20221027 debergspreekt S01 E04 website
De Berg spreekt... Arnoud Odding, scheidend directeur van Rijksmuseum Twenthe en De MuseumFabriek
Beeld: Frank Bemthuis/Ernst Bergboer

Beide Enschedese musea zijn uit hun ‘midlifecrisis’ gekropen, zoals Odding het typeert, en kunnen met fris geschoren kaken de toekomst tegemoet. Dat wil zeggen, in de visie van de scheidend directeur, dat zij zich binnenste-buiten hebben gekeerd. “Niet de kunst staat centraal”, stelt hij in zijn afscheidsgesprek met 1Twente. “Musea zijn er voor het publiek.”

Arnoud Odding erepenning Ernst Bergboer
Lees ook
Enschede-penning voor scheidend Rijksmuseumdirecteur Arnoud Odding

De leiding van beide musea ligt vanaf 1 januari tijdelijk bij Nikki Olde Monnikhof, hoofd Publiek van Rijksmuseum Twenthe en De MuseumFabriek. De Raad van Toezicht heeft geen haast met het vinden van een opvolger. “Daar willen we de tijd voor nemen”, zei voorzitter Stefan Kuks. “Liever goed dan snel.”

De Berg spreekt… met Arnoud Odding is een bewerking van het gesprek met de museumdirecteur dat 1Twente in augustus van dit jaar publiceerde. Afleveringen van De Berg spreekt... vind je op alle bekende podcastplatforms.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.