Verkeer
Stuur appje
Zoek

De nieuwe watergoot in het Enschedese stadscentrum wordt een gevelteken

20221205 nieuw ontwerp watergoot
Ontwerp geveltekens van Rio Poppe Sapulette
Beeld: Stem van Enschede

Na weken van ontwerpen, stemmen en beraad is de winnaar van de watergootwedstrijd gekozen door de Enschedeërs. De geveltekens zijn in 2024 terug te zien als nieuwe watergoot in de binnenstad van Enschede.

De jury maakte een selectie van drie ontwerpen: de grachtenpanden, weefpatronen en geveltekens. De Enschedeërs stemden vanaf 5 december tot en met 19 december op hun favoriete watergoot-ontwerp en hebben unaniem besloten. 326 stemmen gingen uit naar de geveltekens, 95 stemmen naar de weefpatronen en er werd 71 keer gestemd op de grachtenpanden.

20221205 nieuw ontwerp watergoot
Lees ook
Eén watergoot-ontwerp wordt vereeuwigd in de Enschedese binnenstad (en jij mag nu kiezen welke)

Geveltekens

De Twentse geveltekens op de oude boerderijen inspireerde winnares Rio Poppe Sapulette om een schets te maken voor de nieuwe watergoot in de binnenstad. Aangezien het ontwerp over Enschede moest gaan, heeft Rio Enschedese elementen erin verwerkt. Een hart, ‘omdat we van Enschede houden’, een donderbezem ‘om onheil te weren’, een slaghek 'het symbool van Enschede’, het zonnewiel, ‘want dat is het teken van leven en geluk’ en een boek voor de teksten van Willem Wilmink.

Volgens de jury zijn deze symbolen herkenbare elementen voor Enschede. “De ontwerper combineert oude met nieuwe tekens. Het zichtbare in de lucht wordt nu ook zichtbaar op de bodem”, zegt de jury.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.