Bijna 4000 Enschedeërs zitten dit jaar zonder huisarts. De stad kampt met een groot huisartsentekort. Dat ondervond Janna Oteman (20) die stage loopt bij de streekomroep 1Twente. Na 15 telefoontjes en een jaar verder heeft ze eindelijk een huisarts. “Omdat ik jong en gezond ben en weinig zorg nodig heb, kon ik bij een praktijk terecht.” Ze vertelt haar verhaal in 1Twente Vandaag.
“Toen ik twee jaar gelden naar Enschede verhuisde, was ik niet op de hoogte van het te kort aan huisartsen hier. Inschrijven in een praktijk viel erg tegen. Ik vond geen huisarts en kwam in problemen nadat ik een allergische reactie kreeg en zorg nodig had. Als passant werd ik door veel huisartsen geweigerd. Daarbij werd ik vaak naar de huisartsenpost doorverwezen terwijl dat niet de bedoeling is. Ik wist niet wat ik moest doen.”
Marieke Nijhof, voorzitter huisartsenzorg Twente: “Als je geen huisarts kan vinden maar er wel een nodig hebt dan kan je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar, zij zijn verantwoordelijk voor zorgplicht.”
Dat Janna doorverwezen werd naar de huisartsenpost was niet de bedoeling. “Daar is de huisartsenpost niet voor bedoeld”, zegt Nijhof. Die is voor directe zorg na sluitingstijd van je eigen huisarts. "Een huisarts in de buurt had je moeten helpen, dat is de afspraak,” zegt Nijhof.
De eigen huisarts verleent in eerste instantie de nodige zorg. Wanneer dit niet mogelijk is geldt dat sprake moet zijn van incidentele en acute zorg bij een passantenconsult. Dan moeten huisartsen wel zo’n passantenconsult willen uitvoeren. Janna werd diverse keren geweigerd.
Naar verwachting zijn er In 2025 zo’n 20.000 Enschedeërs zonder huisarts. Volgens Nijhof is dat wel aan de hoge kant. Een kleine 4000 mensen zitten nu zonder huisarts in Enschede maar dat worden er wel meer. Nijhof: “Enschede wil ook groeien in inwonersaantal. Dan zijn er meer huisartsen nodig.”
Op dit moment zijn er 52 huisartsen in de stad. Dat zijn solisten, duo-praktijken en medischcentra’s. Dit was twee jaar geleden ook het geval. Volgens Marieke Nijhof moet dit probleem niet alleen bij de huiartsen in Enschede blijven. “Landelijk moet dit een noodzaak worden. We kunnen er als huisartsen niet alleen voor staan.”
Twee jaar geleden hebben we dit probleem ook onder de loep genomen:
Het leek eerst wel beter te gaan. Nijhof zegt: “We kregen subsidie vanuit het Rijk voor de opleiding Verpleegkundig Specialist en Physician Assistant. Hiermee konden we het huisartsentekort beter opvangen. Die subsidie is later weer ingetrokken.” Voor het huisartsentekort lijkt dus voorlopig geen oplossing te zijn. “We hebben faciliteiten zoals panden en mankracht nodig om dit probleem aan te kunnen vliegen.”
In Hengelo is er een depandance van de huisartsenopleiding. De meeste mensen blijven na het doen van die opleiding wel hangen maar dat is niet genoeg. “Als een solist stopt, zijn er al twee tot drie parttime huisartsen nodig om dat te kort op te vullen. Dan moet je ze ook al opgeleid hebben.” zegt Nijhof.
Het positieve is wel dat de huisartsenopleiding nu twee instroommomenten krijgt. “Hopelijk trekt dit meer studenten.”