Irma Bruggeman blijft nog twee jaar Nachtburgemeester van Hengelo. Het bestuur van de organiserende stichting vindt dat Bruggeman vanwege corona niet de kans heeft gekregen te laten zien wat ze allemaal in huis heeft. Dat wát ze heeft laten zien, smaakt volgens de bestuurders echter beslist naar meer. Bruggeman (53) maakte het nieuws maandagavond bekend tijdens Hengeloos Peil, de maandelijkse talkshow van 1Twente Hengelo.
Hengelo kent sinds 2014 het fenomeen Nachtburgemeester. Horecavoorman Berto Mulder (2014-2016) was de eerste. Daarna volgden vlogger en evenementenorganisator Tijs Jagers en Marijke Agterbosch (beeldend kunstenaar/voormalig stadsdichter). Waar zij allemaal na twee jaar plaatsmaakten voor een opvolger krijgt Bruggeman, beeldend kunstenaar en documentairemaker, de kans haar werk nog twee jaar voort te zetten. Bruggeman daarover: "Het gaat niet zozeer om mij persoonlijk, maar ik heb ondanks de moeilijke omstandigheden waarin ik gewerkt heb, wel het nodige bereikt en dat ziet het bestuur natuurlijk ook."
Met die 'moeilijke omstandigheden' doelt de Hengelose op de verschillende coronalockdowns, waardoor er twee jaar lang nauwelijks iets te organiseren viel. In die periode kreeg ze echter wel Kunstwerkplaats De Möllerwerf aan de Oude Boekeloseweg van de grond, een plek langs het Twentekanaal waar de creatievelingen hun ei kwijt kunnen en waar ze de mogelijkheid hebben om hun werk aan hun afnemers te tonen.
Een droom van Bruggeman die nog niet verwezenlijkt is, is een Hengelo's filiaal van het Guggenheim Museum realiseren. Bruggeman opperde het als idee bij haar aanstelling in december 2020: "Zoiets is iets van de lange adem. In Bilbao kostte het ook tien jaar praten voor het zover was, maar het museum had zichzelf binnen negen maanden terugverdiend."
Het aanzien van de Baskische stad Bilbao (de stad waar een van de drie Guggenheim-musea is gevestigd, red.) kreeg een enorme boost, toen daar 25 jaar geleden het museum de deuren opende. "Hengelo is als stad best vergelijkbaar met Bilbao. Weliswaar is Hengelo een stuk kleiner, maar ook hier verdween de industrie eind vorige eeuw en moest de stad zichzelf opnieuw uitvinden", aldus Bruggeman in Hengeloos Peil.
De Nachtburgemeester opereert onafhankelijk, is politiek neutraal en staat boven belanghebbenden en partijen. Zijn of haar taak is, zonder enige sturing door of tussenkomst van de stichting ogen en oren de kost te geven, te initiëren en te verbinden. Kortom dát te bedenken en mogelijk te doen wat Hengelo ten goede zou kunnen komen. De Nachtburgemeester krijgt geen salaris of vergoeding. Benodigde financiële middelen moeten via onder meer subsidieregelingen worden binnengehengeld. De Nachtburgemeester kan worden aangewezen na een verkiezing of een sollicitatieprocedure. De stichting werd een kleine tien jaar geleden opgericht door Herbert Capelle en Pier van Dijk. Tegenwoordig bestaat het bestuur uit voorzitter Berto Mulder en secretaris Herbert Capelle.
Nog twee jaar krijgt Bruggeman van het bestuur van de Stichting Nachtburgemeester Hengelo. Wat wil ze nog voor elkaar boksen in die periode? Bruggeman: "Ik ben onder meer bezig met een project waarbij scholieren uit afval afkomstig uit het Twentekanaal kunst maken dat vervolgens geëxposeerd wordt in de tuin van Oyfo. En ik ben bezig met het organiseren van exposities in het havenmeesterskantoor langs het kanaal. Er is nog genoeg te doen."
Vrijdag 23 december is Hengeloos Peil te zien van 22.00 tot 23.00 uur op het tv-kanaal van 1Twente