Bestsellerauteur Frank Krake, de eerste gast in 1Twente Het Jaar 2022, tikt zijn boeken met twee vingers. Dat zegt iets over zijn werklust: Krake schreef in tien jaar tijd zeven boeken bij elkaar. De Tukker geeft die zelf uit, bovendien. Daarmee ligt het hele proces - schrijven, redactie, vormgeving, drukken, promotie en distributie - op zijn eigen bord.
In 1Twente Het Jaar sprak Ernst Bergboer met Krake over zijn schrijverschap, de personages in zijn werk - zijn verhalen zijn historisch en steunen op grondig onderzoek - en het leven dat aan dat schrijverschap voorafging.
‘De rampondernemer’. Dat is de titel van het eerste boek dat Krake schreef. Het is een verwijzing naar de Enschedese Vuurwerkramp èn Krakes ervaringen als eigenaar van een onderneming in tuinmeubelen: ontwikkeling, fabricage en verkoop. Met een magazijn dat grensde aan SE-Fireworks, het ontplofte vuurwerkbedrijf. Krake was in economische termen, na Grolsch, de grootste gedupeerde van die ramp.
Het bedrijf overleefde, maar ging na 9/11 en de SARS-uitbraak in China alsnog over de kop. De aanslagen op de Twin Towers legden de export naar de VS aan banden en de productie in China stagneerde. Met een tweede bedrijf in tuinmeubelen had Krake meer succes. Desondanks verkocht hij dat in 2012 - ‘Ik had er al mijn creativiteit in gestoken en merkte dat het bedrijf toe was aan nieuwe leiding’ - en begon aan dat eerste boek.
Met Menthol, Hannelore en De laatste getuige schreef de Hengeloër bestsellers. Waargebeurde verhalen, die ‘al decennia door iemand anders geschreven hadden kunnen zijn’. Menthol is het verhaal van Joseph Sylvester, de eerste neger die zich vestigde in het oosten van het land, trouwde met Hengelo's mooiste meisje en Nederland aan het tandenpoetsen kreeg.
Met Hannelore dook Krake in de wereld van een sekte, die in de jaren 90 van de vorige eeuw de voorpagina’s haalde. Hannelore groeide op in de ban van ‘profeet’ Sipke Vrieswijk en moest, na haar bevrijding op 17-jarig leeftijd, de weg naar een normaal bestaan terugvinden.
In De laatste getuige tekende Krake het verhaal op van Wim Aloserij, die over de gruwelijke details ervan een leven lang zweeg. Aloserij overleefde drie nazi-kampen en een van de grootste scheepsrampen uit de geschiedenis.
Dit jaar tenslotte verscheen De grootste bankroof aller tijden, het onwaarschijnlijke verhaal van een verzetsploeg die in 1944 de Nederlandse Bank omgerekend 1,2 miljard euro ontfutselde. In Almelo, onder de neus van Meinoud Rost van Tonningen, destijds directeur van die staatsbank.
In 1Twente Het Jaar, in de week voor Kerst, praat journalist Ernst Bergboer moet prominente en minder prominente gasten uit de regio die een bijzonder jaar achter de rug hebben. Over het bijna voorbije jaar, maar vooral over henzelf. Een uur lang (en dat is eigenlijk te kort).
Rost van Tonningen had de Nederlandse reserves naar Almelo verplaatst, dichtbij de Duitse grens, waar een tante van hem woonde. Mocht de oorlog nog sneller kantelen dan voorzien, dan was hij in een mum van tijd de grens over. Met een zakcentje.
In maart 2023 verschijnt het achtste boek van Krake. Ook dat is een nauwgezette reconstructie van een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog.