De Enschedese beeldend kunstenaar Morra exposeert dit weekend in Hengelo in een tweedaagse expositie portretten die het verhaal achter het gezicht van de mens laten zien en hun wensbeeld.
Morra streek begin november een weekje neer in Kunstwerkplaats De Möllerwerf om acht modellen te portretteren. Het waren niet bepaald standaard schildersessies. Nee, het was meteen een beeldend experiment, waarin deze modellen - Morra zelf spreekt liever van genodigden - beurtelings een hele middag intensief met haar doorbrachten.
Actieve inbreng van de deelnemers zorgden ervoor dat het verhaal achter ieder gezicht vorm kreeg. Zo kregen de modellen tijdens de schildersessie meerkeuzevragen voorgeschoteld. De antwoorden verwerkte Morra poëtisch op brede stroken oud boekbinderslinnen. “De mensen zijn in een decor van etalagepoppen geschilderd, maar ik ben absoluut geen portretschilder. Als je denkt dat je bij mij een kopie van de werkelijkheid krijgt, dan is dat dus niet zo.”
Waarom etalagepoppen? “Een paspop etaleert de mode die gangbaar is," zegt Morra. "Die wil ons voorschrijven hoe we gekleed moeten zijn en hoe we ons moeten gedragen. Dat is een soort mensbeeld met een wens. De mensen die ik heb geportretteerd, hebben ook hun eigen wensen. Die zou je dus ook kunnen zien als een afspiegeling van de maatschappij hoe je je moet gedragen.”
Morra zegt dat ze nog nooit zo hard heeft gewerkt aan een tentoonstelling, eentje die maar twee dagen duurt. Haar last minute-art duikt even op en is daarna weer weg uit de Hengelose haven om plaats te maken voor wat anders. Last-minute moest er ook nog veel gebeuren. Zo was het laatste portret pas in de nacht voor de opening op vrijdag klaar. De schildersessies zorgden bij de Enschedese kunstenares zelf ook voor de nodige associaties: “Ik was een portret aan het schilderen en toen dacht ik dat ik net zo goed een oude schoen kan schilderen. Die heeft net zoveel karakter. Als iemand zijn schoen uitdoet dan zie je die persoon er haast onzichtbaar in staan.”
Morra heeft de geportretteerden op een zo positief mogelijke manier proberen neer te zetten. “We hebben het samen gedaan. Door de meerkeuzevragen zijn ze actief gaan meedoen. Dat is ook wat ik bedoel met samen dingen doen en dat niet iedereen op zijn eilandje moet blijven zitten.”
Flash expo: zaterdag 17 en zondag 18 december, van 12.00 – 18.00 uur
Kunstwerkplaats De Möllerwerf
Oude Boekeloseweg 33E, Hengelo