Liefst drie Hengelose gemeenteraadsfracties laten deze dagen van zich horen waar het gaat om de fors gestegen kosten van levensonderhoud en hoe het stadsbestuur getroffenen zegt te gaan compenseren. De PvdA merkt op dat de Hengelose Energieregeling niet iedereen die er recht op heeft bereikt en de SP heeft een Meldpunt Bestaanszekerheid in het leven geroepen. Een meldpunt dat feitelijk uit de koker komt van de PVV, zegt de fractievoorzitter Jeanet Nijhof.
"Tijdens de raadsvergadering van 5 oktober hebben wij een motie ingediend om een Meldpunt Energiearmoede te openen. Met 18 stemmen voor en 17 tegen (BurgerBelangen, CDA, PvdA, D66 en ProHengelo) werd de motie aangenomen. Na ruim twee maand is het het college nog niet gelukt een meldpunt online te krijgen en is de motie nog niet uitgevoerd. Wij vinden dit schandalig. Is het zo moeilijk zo'n meldpunt online te krijgen of traineert het college hier de boel bewust?"
Dat de SP nu met een soortgelijk meldpunt komt, vindt Nijhof niet netjes: "Dit kunnen wij absoluut niet waarderen. Met name omdat er geen contact of overleg hierover geweest met de PVV." Vincent Mulder vindt dat een gemeentelijk meldpunt en een meldpunt van de SP prima naast elkaar kunnen bestaan: "Als die motie is aangenomen, moet de gemeente zelf zo'n meldpunt organiseren, maar wij krijgen als partij zoveel klachten dat we nu zelf iets uit de grond stampen. Dat hebben we in het verleden ook vaker gedaan, bijvoorbeeld een meldpunt tegen huurverhoging en meldpunt voor overlast door bedrijven." Daarbij ziet Mulder duidelijk een aanvullende taak voor dat eigen meldpunt: "Het komt voor dat mensen bij de gemeente, om welke reden dan ook, niet goed geholpen worden. Die komen dan bij ons terecht."
Dat er bij de gemeente wel eens iets mis gaat, valt de ambtenaren overigens vaak niet te verwijten, weet Mulder: "Het ambtelijk apparaat in Hengelo is onderbezet. Dat zie je overal aan. Mensen die geen recht hebben op de landelijke energietoeslag van 1.300 euro, kunnen door de gemeente geholpen worden met de Energieregeling Hengelo. Deze regeling keert eenmalig 800 euro uit, maar voor veel mensen is het aanvragen te ingewikkeld. Omdat ze taal niet machtig zijn of omdat ze niet overweg kunnen met internet. Dan is er bij de gemeente best de wil om de menselijke maat te hanteren, maar doordat er te weinig ambtenaren zijn, krijgen ze dat niet voor elkaar."
Hij vervolgt: "De regeling kwam er met stoom en kokend water en nu mogen zij het oplossen. Er blijken volop leemtes in de verschillende compensatieregelingen. Doordat het bij het aanvragen vaak mis gaat, voelen mensen zich in de kou gezet. Als ze vervolgens bezwaar aantekenen, moet dat allemaal zo formeel dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Ze voelen zich murw geslagen. Die mensen kunnen zich vanaf nu bij ons melden."
Ten tijde van onderstaand gesprek had de PVV nog geen reactie gegeven
Het nieuw in het leven geroepen meldpunt moet er enerzijds voor zorgen dat mensen zich gehoord voelen en anderzijds dat de SP een zwartboek kan aanleggen, waarmee straks naar de gemeente gestapt kan worden. Niet om de gemeente in haar hemd te zetten, bezweert Mulder: "Nee, juist niet. Hiermee kan de gemeente ook haar voordeel doen. Op die manier werken wij als partij juist samen met de gemeente Hengelo."
Jeanet Nijhof van de PVV gaat op woensdag 21 december in de laatste raadsvergadering van 2022 vragen stellen over waarom de gemeente na twee maanden nog altijd geen meldpunt heeft geopend.
Het Meldpunt Bestaanszekerheid van de SP is op twee manier te bereiken. Via e-mail: [email protected] of telefonisch: tel. 074-2421042. Liefst tien vrijwilligers bemannen de lijnen om toerbeurt. Als vragen niet direct beantwoord kunnen worden, wordt de beller teruggebeld.