De manier waarop Enschede hulp in de huishouding organiseert, is niet in de haak. Dat vindt Jan Veldhuizen, voorzitter van het Diaconaal Platform Enschede. Het is onwettig, stelt hij, maar de gemeenteraad heeft veel te laks gereageerd op uitspraken van de rechter en de manier waarop ambtenarij en college daar een mouw aan hebben gepast.
De huidige coalitie heeft in haar regeringsplannen laten optekenen terug te willen naar de oude manier van werken: het recht hulp in de huishouding moet weer worden vastgesteld in een aantal uren per week. Maar tijdens een raadsvergadering in stadsdeel Zuid, dinsdagavond, bleek dat daarvan in het gros van de gevallen nog niets van terecht is gekomen.
Veldhuizen was in september te gast in 1Twente Vandaag. Aanleiding was een eerder debat in de gemeenteraad over huishoudelijke ondersteuning, waarbij hij een van de insprekers was. Tijdens dat debat gaf hij de gemeenteraad een gevoelige tik over de vingers. Maar hij wees ook naar de ambtenarij, die wethouders èn gemeenteraad op het verkeerde been zet.
Veldhuizen was een van de insprekers, voorafgaand aan die raadsvergadering. Zoals gebruikelijk, deed hij ook na afloop van dat debat een zegje. Het was op dat moment dat hij hard uithaalde naar de gemeenteraad, maar vooral naar de ambtenaren die wethouder en raad ‘halve waarheden’ voorhouden, en daarmee ‘hele leugens’.
“Respect voor wethouder Diepemaat,” aldus Veldhuizen tijdens dat bewuste debat in september. “Hij wil het echt goed doen, dat zie ik ook, maar wat hem in de oren wordt gefluisterd - ik zeg het hier hardop, heel Enschede mag het horen, maar dat zijn leugens. En ook de gemeenteraad is hierdoor verkeerd ingelicht. Het zijn er nog steeds gewoon 4000.”
Aanleiding voor die forse uitspraken waren antwoorden van wethouder Jeroen Diepemaat op vragen over vierduizend Enschedese huishoudens die nog altijd een beslissing over hun recht op ondersteuning hebben die volgens onder meer het Diaconaal Platform onwettig is.
Op vragen over die groep antwoordde Diepemaat dat dat er inmiddels nog maar zeshonderd zijn. In de voorbije vier maanden zijn 3.400 beslissingen over hulp in de huishouding aangepast. Maar die aanpassing is nog altijd niet zoals het volgens Veldhuizen zou moeten.
Eerder deze week bleek dat ook bij nieuwe aanvragen voor hulp in de huishouding nog steeds de gewraakte werkwijze wordt gehanteerd. Dat heeft inmiddels voor politieke onrust gezorgd. Hidde Heutink, fractieleider van de PVV wil aanstaande maandag een debat, maar ook SP’er Carma Woltjer toonde zich eerder deze week zeer kritisch.