Hengeloërs die het niet zo breed hebben, kunnen voor hun gading al twee jaar terecht bij de voedseldeelkast van Gettie van Bussel aan de Mussenstraat. Iedereen die iets kan missen, kan het daar kwijt. Leerlingen van het Twickel College helpen haar met het vullen van de kast door op school een 'omgekeerde supermarkt' te vestigen. Deze winter voor de tweede achtereenvolgende keer. 1Twente nam er een kijkje.
Het Twickel College is al anderhalf jaar actief als zogenoemde 'Eco-School'. Eco-Schools doen er alles aan om hun school zo duurzaam mogelijk te maken. "We vinden het heel erg belangrijk om kinderen over duurzaamheid te leren, want we hebben maar één aarde", vertelt aardrijkskundeleraar Frans Westerveen, die nauw betrokken is bij alle Eco-projecten. De omgekeerde supermarkt is één van deze projecten.
Westerveen: "Vorig jaar was het een enorm succes, dus dit jaar hebben we er veel vertrouwen in dat er veel wordt ingezameld", aldus Westerveen. Het idee van de omgekeerde winkel is dat mensen die wat spullen over hebben, deze kunnen doneren. Dat kunnen houdbare producten als groenten in blik of pakken koffie zijn, maar ook verzorgingsproducten, zoals shampoo of tandpasta. Iedereen is welkom in de winkel: leerlingen en medewerkers, maar ook andere Hengeloërs. Westerveen: "We staan als school middenin de maatschappij, dus iedereen mag hier binnenkomen."
De docenten brengen de opgehaalde spullen eens in de zoveel tijd naar voedseldeelkast De Mus van Gettie van Bussel, waar mensen die minder te besteden hebben het gratis kunnen ophalen. En dat is een groot succes, weet Westerveen: "Er komen daar veel mensen langs om spullen op te halen om deze dure periode goed door te komen en bijvoorbeeld een iets meer aangeklede kerst te hebben."
Het Twickel College Hengelo is één van de 59.000 scholen wereldwijd die zichzelf een 'Eco-School' mag noemen. Een Eco-School besteedt extra aandacht aan duurzaamheid. Deze scholen vinden het belangrijk om hun leerlingen hierover te leren. Westerveen: "We willen graag dat duurzaamheid een prominentere plek krijgt in het curriculum. We hebben maar één planeet en daar moeten we het met z'n allen mee doen. Daar heb je gewoon een verantwoording in om te nemen en die verantwoording willen we zo jong mogelijk aanleren."
Eén van de redenen dat de school de omgekeerde supermarkt heeft geopend, is dus duurzaamheid. Want in plaats van het voedsel dat je niet lust weg te gooien, kan het ook naar mensen die het hard nodig hebben. Daarbij komt ook nog dat je volgens Westerveen vooral rond de feestdagen er nét wat meer voor elkaar moet zijn.
Bekijk hieronder de uitgebreide reportage over de omgekeerde supermarkt:
Ook iets doneren? Je kunt producten afleveren bij het Twickel College aan de Woolderesstraat 130 in Hengelo. De omgekeerde supermarkt is open van 6 tot en met 16 december. De voorwaarden voor het doneren is dat het product ongeopend moet zijn, het mag niet over de datum zijn en het mag geen versproduct zijn.