Als het aan Marian Rupert en Marnix Morsink ligt moet er gezonder gegeten worden en dan het liefst met lokaal geproduceerde producten. Met het project “GOOD ETT'N in en um Hengel” moeten boeren, wijkorganisaties en burgers samen gaan werken om lokale producten aan de man te brengen. Eerst in de Hengelose Es en daarna door de hele stad.
Voedselbossen met eetbare bloemen en planten; ze schieten als paddenstoelen uit de grond. In de Hengelose Es doen ze daar nog een schepje bovenop. Niet één bos, maar meerdere plekken verspreid door de Hengelose Es: “We willen een beweging opgang brengen waar lokale en gezonde voeding centraal staat”, zegt Marian Rupert, één van de initiatiefnemers.
Het project heet ‘GOOD ETT'N in en um Hengel’ en hoopt buurtbewoners in de Hengelose Es erbij te betrekken: “We hebben meerdere partners, bijvoorbeeld woningcorporatie Welbions, de gemeente Hengelo en FC Twente Scoren in de Wijk. Ook speelt de Vrienden van 't Weusthag een belangrijke rol in het project.” Rupert heeft het project samen opgezet met Marnix Morsink en Drees Kroes, de oprichter van Scoren in de Wijk.
De projectgroep wil op meerdere plekken in de Hengelose Es zogenaamde voedselplekken inrichten, waaronder één in 't Weusthagpark: “In dat park komt een plek voor een voedselbos en voor stadslandbouw. Het wordt een plek van zo'n 1,5 hectare groot”, zegt Marnix Morsink. Voor zo'n groot opgezet plan is natuurlijk ook geld nodig. Na twee jaar lang lobbyen hebben ze een Europese subsidie binnen geharkt. Voor het lobbywerk heeft Morsink de Overijsselse vrijwilligersprijs gewonnen: “Ik was erg verrast. Een mooi sinterklaascadeautje.”
De geoogste lokale producten worden dan tegen een lage prijs verkocht. Ook lokale boeren bieden hun eigen producten aan bij het verkooppunt in de wijk: “Door de korte lijnen tussen de boer en de consument wordt het ook goedkoper”, zegt Rupert. Zij vinden het belangrijk dat deze lokale producten ook toegankelijk zijn voor mensen met een smalle beurs: “Door seizoensgebonden groenten te kopen ben je ook veel voordeliger uit.”
Voor het project zijn ze op zoek naar vrijwilligers die graag hun handen uit de mouwen willen steken. “De vrijwilligers kunnen dan helpen bij het aanplanten, het oogsten en bij het onderhoud”, zegt Rupert. “Het is voor buurtbewoners, door buurtbewoners”, vult Morsink aan. Toch hebben veel organisaties moeite met het vullen van alle vrijwilligersvacatures. Hoe krijgen ze de bewoners van de Hengelose Es zo ver om te helpen? “In het voortraject hebben we al veel positieve reacties gehad van organisaties. Zij waren al erg enthousiast.” In december wordt de website gelanceerd en vanaf dat moment kunnen vrijwilligers zich aanmelden.