Van de tientallen watergoot-ontwerpen die binnenkwamen, zijn er nog drie over. De Enschedeërs kunnen tot en met 18 december een keuze maken uit goten met grachtenpanden, weefpatronen en geveltekens. Het winnende ontwerp wordt vereeuwigd in de binnenstad van Enschede. De waterafvoeren worden in de straatjes van het stadscentrum gelegd op de plek waar vroeger de stadsgrachten waren.
De stadsgrachten liepen eeuwen geleden om de binnenstad van Enschede. In het Actieplan Binnenstad vroeg de gemeente aan haar inwoners wat zij willen om meer herkenbaarheid te creëren in de stad. “De koperen watergoten, die nu nog in de binnenstad liggen, zijn aan vervanging toe. Binnen een periode van tien jaar worden deze vervangen”, legt Marina Eenschoten uit.
Zij is jurylid van de ontwerpprijsvraag en landschapsarchitect van de gemeente Enschede. “Veel mensen willen het verleden terug laten komen. Door bepaalde elementen aan te brengen, bijvoorbeeld een watergoot, zorg je ervoor dat de stad Enschede meer herkenbaarheid krijgt.”
De watergoot van de binnenring wordt 30 centimeter breed en de buitenring krijgt een breedte van 40 centimeter. Volgens de ontwerpcriteria was het van belang dat het ontwerp betekenis heeft voor Enschede, tijdloos en creatief oogt én dat het makkelijk uit te snijden is met een laser. Uit de tientallen creaties heeft de jury gekozen voor deze drie ontwerpen:
“Dit idee vonden wij erg charmant. De ontwerpster had het idee om een weerspiegeling in een gracht te creëren. En wat wordt er dan weerspiegeld in zo’n gracht? De grachtenpanden. De tekening was ook eenvoudig en helder, daarom hebben wij dit ontwerp gekozen.”
“Dit idee kwam uit de oude boeken van de weefindustrie. Dit zijn patronen van oude geweven kleding. Het aardige hiervan is dat dit ontwerp als versiersel en herkenbaarheid kan dienen in de binnenstad.”
“Deze geveltekens zijn een herkenbaar element voor Enschede. De ontwerper combineert oude met nieuwe tekens. Het zichtbare in de lucht wordt nu ook zichtbaar op de bodem.”
De koperen gootjes die nu nog in de Enschedese binnengracht liggen kunnen zorgen voor ongelukken bij fietsers. Nadat het nieuws bekend werd dat er nieuwe watergoten worden geplaatst, kwamen er veel reacties binnen over de gladheid van de goten. "Ik snap de vraag", vertelt Eenschoten, "En hier kijken we ook naar. De watergoten zijn namelijk al in meerdere steden te vinden. Wij gaan uitzoeken welk materiaal zij hebben gebruikt om ervoor te zorgen dat er geen kans op gladheid ontstaat."
Stemmen kan tot en met 18 december 2022 via www.stemvanenschede.nl.