Hoe is het gesteld met de dak- en thuislozen in Hengelo nu de nachten kouder worden en buiten slapen eigenlijk geen optie meer is? 1Twente maakte een rondje langs de betrokken instanties: "Mensen die het hele jaar door op straat slapen? Dat komt in Hengelo nauwelijks voor. Dakloze Hengeloërs gaan al snel naar Enschede, omdat daar de winteropvang is."
Beleidsadviseur sociaal domein van de gemeente Hengelo Marloes Belderink vertelt wat er gebeurt als politieagenten of BOA's mensen aantreffen waarvan het vermoeden bestaat dat ze dakloos zijn: "De handhavers gaan altijd het gesprek aan en verwijzen de dakloze naar Humanitas Onder Dak in Hengelo of naar de winteropvang in Enschede. De winteropvang is deze winter open van begin oktober tot eind april. Als daar aanleiding voor is nemen ze contact op met de gemeente Hengelo in hoeverre deze persoon al in beeld is bij instanties als Humanitas of bijvoorbeeld Tactus, als er sprake is van een verslaving." Uiteindelijk moeten deze buitenslapers de geboden hulp wel willen aanvaarden: "Als iemand per se buiten wil slapen, staan de hulpverleningsinstanties machteloos."
Met mensen die voor de eerste keer gebruik maken van de winteropvang in Enschede wordt de volgende ochtend altijd het gesprek aangegaan door Humanitas, Leger des Heils en zonodig Tactus. Belderink: "We willen zo snel mogelijk de onderliggende problematiek in beeld hebben om hen zo kort mogelijk in de crisisopvang te houden. Als er ruimte is, willen we Hengeloërs in hun woonplaats zelf een plek geven in 't Heemsdock. Dit zijn 19 appartementen van Welbions aan de Deldenerstraat, die beheerd worden door Humanitas." Als er hier geen plek is, wordt gekeken naar opvangmogelijkheden bij Humanitus of het Leger des Heils in Enschede of elders in de regio. In 't Heemsdock wordt overigens niet alleen gewoond: bezoekers en bewoners worden er ook geholpen bij de ontwikkeling van hun talenten.
Enschede behartigt als zogeheten 'centrumgemeente' de belangen voor acht Twentse gemeenten, waaronder Hengelo. Om de Hengelose aantallen te schetsen: de Centrale Intake Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen Twente (CIMOT) kreeg vorig jaar 53 aanmeldingen van mensen die tijdelijk geen onderdak hebben. Over dit jaar zijn er nog geen cijfers, maar de betrokken instanties denken dat het aantal dit jaar hoger zal zijn als gevolg van de toenemende kosten van levensonderhoud. Oftewel: steeds meer mensen komen door financiële problemen op straat te zijn.
Volgens Martine Veneman, regiomanager opvang bij Humanitas Onder Dak, komen de meeste mensen die in Hengelo dakloos raken al snel naar Enschede, omdat de voorzieningen daar meer zijn ingericht op crisisopvang. Zo is in Enschede de winteropvang elke nacht open vanaf oktober tot en met april. Dat is dit jaar voor het eerst het geval. Tot 2020 gold het 'tweegraden-criterium': pas bij nachtelijke temperaturen van 2 graden of lager ging de deur van de opvang open. De afgelopen twee jaar was er in feite ook al sprake van een onbeperkte openstelling in verband met de coronamaatregelen. Immers, mensen mochten tijdens de lockdowns niet op straat zijn, maar da's voor daklozen knap lastig.
Dit openingsbeleid wordt nu voortgezet. Ook vanwege praktische argumenten: Het blijkt in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt vrijwel onmogelijk om oproepkrachten te vinden die zo flexibel zijn, dat er alleen werk is als het buiten koud genoeg is. Door personeel voor de komende maanden zekerheid te bieden, is het makkelijker mensen te vinden.