Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voorzitter Roel Kok van ATC'65 uit Hengelo kwaad over gebrek aan rijkssteun voor sportclubs

211228 roel kok atc65
Voorzitter Roel Kok van voetbalvereniging ATC '65 in Hengelo begrijpt niets van de minister.
Beeld: Emile Urban / 1Twente

"Te bedroevend voor woorden. Hoe kan het Rijk dit op tafel leggen?" Voorzitter Roel Kok van voetbalvereniging ATC'65 in Hengelo heeft 'met stomme verbazing' kennisgenomen van de mededeling van minister Conny Helder van Sport. Ze wil niet meer doen voor sportverenigingen die in acute nood komen door stijgende energieprijzen. Belangenverengingen vrezen het ergste: "Er gaan clubs omvallen."

'Dat is een fooi!'

Het kabinet ziet geen mogelijkheden om meer te doen dan de maatregelen die al zijn aangekondigd voor amateursportverenigingen in acute nood door de stijgende energieprijzen. Voor sportclubs die veel energie gebruiken komt er een noodfonds waar zes miljoen euro in zit. "Het is echt niet niks, maar we kunnen niet alles doen", aldus de minister, die niet kan garanderen dat alle sportverenigingen de winter overleven.

"Die zes miljoen, dat is een fooi, een belediging voor de sportwereld", foetert Roel Kok. Begin er niet over met de voorzitter van voetbalverenging ATC '65 in Hengelo. In oktober gaf Kok al aan dat zonder steunfonds zijn vereniging het niet gaat redden. Bijna twee maanden na die uitspraak ziet Kok zich genoodzaakt te doen wat hij toen al aankondigde.

“De minister vliegt wel even naar Qatar voor topsporters, maar naar de honderdduizenden breedtesporters en de mensen die werken in de sector kijkt ze niet om.”

Contributie omhoog

Tijdens de Algemene Leden Vergadering afgelopen maandagavond werd bekend dat de contributie met iets meer dan tien procent omhoog gaat. Deze verhoging houdt gelijke tred met de CPI, de Consumentenprijsindex. Dat cijfer staat, vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op 10,4 procent. "De leden zijn onvoorwaardelijk akkoord gegaan", geeft Kok aan. "Iedereen weet natuurlijk ook wat er gaande is."

Een klap in het gezicht van sportverenigingen, vrijwilligers en de honderdduizenden amateursporters in Nederland. Dat is de eerste reactie van FNV Sport & Bewegen op het besluit van de minister. Veel clubs zitten nu al financieel in de problemen door de hoge energieprijzen. En dan moeten de koude wintermaanden nog komen.

'Ongelofelijk'

"Het is echt ongelooflijk. We hebben het hier over de minister van Langdurige Zorg en Sport", zegt Hanan Yagoubi, bestuurder FNV Sport & Bewegen. "Je zou denken dat ze wel snapt dat sport een belangrijke rol speelt als het gaat om gezondheid en preventie. De minister vliegt wel even naar Qatar voor topsporters, maar naar de honderdduizenden breedtesporters en de mensen die werken in de sector kijkt ze niet om."

Belangenorganisatie amateurvoetbal

Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) en de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) zijn teleurgesteld dat minister Conny Helder (Sport) niet meer wil doen voor sportverenigingen die in acute nood komen door de stijgende energieprijzen. "De minister lijkt niet bereid om binnen het kabinet te strijden voor meer financiële steun voor verenigingen. Alle fracties in de commissie vinden een noodfonds van zes miljoen euro onvoldoende. Waarom toont juist de minister voor Sport dan zo weinig empathie richting de verenigingen?", zegt Ben van Olffen van BAV.

TEK-regeling

Sportclubs die veel energie gebruiken, kunnen naast het noodfonds ter waarde van zes miljoen euro ook aanspraak maken maken op de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb).

Roel Kok kent die TEK-regeling. Hij stelt dat daar in Hengelo nooit genoeg in zit om de noodlijdende sportverenigingen in die gemeente te helpen. "De TEK-regeling komt er mogelijk pas in maart", krijgt Kok bijval van Ben van Olffen van BAV. "Dan moeten clubs nog een aanvraag doen en wachten op het geld. Dat gaat veel te lang duren voor verenigingen. De energierekening moet elke maand betaald worden."

'Enkele euro's per maand extra'

Maar ook nu al moet de tering naar de nering gezet worden. Voor clubvoorzitter Roel Kok zit er niets anders op dan een gedwongen contributieverhoging. Die volgens hem nog meevalt als je bedenkt dat het neerkomt op een bedrag van enkele euro's per maand. Hij verwacht niet dat leden zullen afhaken als gevolg van de gestegen contributie.

Maar Kok weet ook dat alles duurder wordt. Ouders die meerdere kinderen aan het sporten hebben, merken die contributieverhoging uiteraard net iets sterker. "Wij zullen er alles aan doen om mensen binnenboord te houden."

“Een betrokken minister voor Sport zou de één miljoen vrijwilligers bij sportverenigingen juist nu een hart onder de riem moeten steken.”

Drie pijlers

Maatregelen waren onontkoombaar om als vereniging met een gezonde begroting te kunnen werken, aldus Kok. En daarbij is een contributieverhoging geen garantie dat financiële problemen buiten de deur gehouden kunnen worden. "De begroting van een club leunt op drie pijlers", legt Kok uit. "Contributie, kantine-inkomsten en sponsorinkomsten. En dat laatste is het eerste wat geraakt wordt. De onzekerheid maakt begroten moeilijk."

'Vrijwilligers zijn onze redding'

Dat het nu nog zo kan, heeft een vereniging als ATC '65 te danken aan de vele vrijwilligers die zich wekelijks inzetten voor de club. "Het kan uitsluitend omdat de vrijwilligers het hier doen."

Kok krijgt bijval van voorzitter Daniel Klijn van het Register Voor Vereniging Bestuurders. "Een betrokken minister voor Sport zou de één miljoen vrijwilligers bij sportverenigingen juist nu een hart onder de riem moeten steken. In plaats daarvan bezorgt de minister verenigingsbestuurders nog meer kopzorgen."

icon_main_info_white_glyph

Meldpunt

Voor sportverengingen die in de problemen raken door de hoge energieprijzen is woensdagmorgen een meldpunt opgericht door het register voor verenigingsbestuurders (RVVB). Daar hebben zich binnen enkele uren ruim honderd verenigingen gemeld waarvan zeker tien uit Overijssel, meldt de initiatiefnemer. Het aantal verenigingen dat zich meldt neemt gestaag toe. Door het instellen van een meldpunt hoopt de belangenorganisatie voor verenigingsbestuurders meer zicht te krijgen op welke sportverenigingen binnen welke gemeente in de problemen komen door de energie- en inflatiecrisis.

221130 roel kok atc65 FOTO RTV OOST
Roel Kok: "Die zes miljoen, dat is een fooi, een belediging voor de sportwereld!"
Beeld: Emile Urban / 1Twente
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.