De Hengelose Es is een wijk die de laatste jaren een flinke metamorfose heeft ondergaan. Ooit had de wijk een slechte reputatie: “Vroeger stonden de auto's op blokken en werd de olie in het riool gedumpt. De wijk is heel erg veranderd”, zegt bewoner Robert Compier. 1Twente onderzoekt welke gevolgen de energiecrisis heeft op de Twentenaren. In Hengelo nemen we de pilotwijk Hengelose Es onder de loep.
Er wordt nog volop gebouwd op de Nieuwe Es, een buurtje tussen de H. Leefsmastraat en de Van Alphenstraat. Nu staan er nieuwbouwwoningen en is er veel groen. Niets doet nog herinneren aan het verouderde buurtje van vroeger: “Het is gewoon een prachtige wijk geworden”, zegt Robert Compier. Hij woont al tientallen jaren in de wijk en is bestuurslid bij Bewonersorganisatie Hengelo Midden.
De nieuwe woningen in het wijkje voldoen aan alle duurzaamheidseisen. Naast nieuwbouw zijn veel flats door woningcorporatie Welbions gerenoveerd en verduurzaamd. Ook Compier woont in zo'n flat: “Vroeger hadden de flats energielabel ‘K’, van kartonnen doos”, zegt Compier. “Het is nu perfect geïsoleerd. De spouwmuren hebben isolatie gekregen en er zit HR++ glas in. De energierekening is flink gedaald.”
1Twente zoekt de komende maanden naar verhalen van Enschedeërs en Hengeloërs, om in kaart te krijgen wie er wel en niet wordt geraakt door stijging van (energie)kosten en hoe met de situatie wordt omgegaan.
Laat ook van je horen, via onze vragenlijst. Dat kan volledig anoniem. Invullen duurt ongeveer twee minuten. Dank je wel!
Maar niet iedereen in de Hengelose Es heeft een nieuwbouwwoning. Volgens cijfers van het Kadaster zijn de meeste woningen in de wijk, inclusief de buurten Tichelwerk en 't Wilbert, van voor 2000. Zo'n 12 procent van de woningen is van na 2000, bijvoorbeeld de Nieuwe Es. Van alle 5158 woningen die de wijk telt is de helft koop, 37 procent is van woningcorporatie Welbions en elf procent is particuliere huur. Woningcorporatie Welbions is druk bezig met het isoleren.
1Twente gaat de komende tijd op zoek naar de verhalen van de bewoners in de Hengelose Es en de stad over de energiecrisis en welk effect dit heeft op hen. We verzamelen de verhalen via enquêtes en door de wijk te bezoeken om in gesprek te gaan met bewoners, wijkinstellingen, ondernemers en verenigingen.
Vooral in de oudere jaren dertigwoningen in de wijk, dat vaak koopwoningen zijn, zijn niet altijd goed geisoleerd. “Aan de Achterhoekse Molenweg hebben sommige huizen geen dakisolatie. Bij hen is de kou de grootste vijand”, aldus Compier. Volgens Compier hebben zij een forsere energierekening dan de bewoners van de gerenoveerde Welbions-flats. “Gelukkig heeft de overheid dat ook door en komen er allerlei regelingen. Zo komen we allemaal goed de winter door.”