Nu de temperaturen verder dalen willen bewoners van Twekkelerveld er warmpjes bij zitten. Toch is dit vanwege de hoge energieprijzen niet altijd mogelijk. Daarom wordt er in ’t Proathuus aandacht besteed aan energiearmoede en de hulp die wijkbewoners kunnen krijgen. “Je merkt wel dat de armoede steeds groter wordt hier in de wijk”, laat Fred Philips, beheerder van ’t Proathuus, weten.
Energiearmoede is een groeiend probleem. Steeds meer bewoners van Twekkelerveld krijgen te maken met financiële problemen als gevolg van de hoge energieprijzen. ‘t Proathuus is een plek voor en door bewoners van de wijk. In het gebouw zijn meerdere organisaties gevestigd, waaronder het schoollunchteam, wijkbeheer en de gemeente.
Ook worden er worden regelmatig activiteiten georganiseerd voor jong en oud, zoals speurtochten en markten. “Mensen kloppen hier nu veel aan vanwege de hoge energiekosten. Het invullen van subsidieformulieren wordt hier nu meer gedaan dan voorheen”, laat Philips weten.
Dat de energierekeningen hoog zijn, kan te maken hebben met het bouwjaar van de woningen. Uit gegevens van het kadaster blijkt dat veel huizen tussen 1950 en 1970 in de wijk zijn geplaatst. De woningen zijn daardoor vaak minder goed geïsoleerd dan huizen die in een later stadium gebouwd zijn.
Bewoners kunnen bij ’t Proathuus aankloppen om hulp te vragen. In het gebouw zijn verschillende instanties gevestigd die bewoners een helpende hand kunnen bieden. Tom Schenk is wijkwerker van Stichting Alifa. Hij is iedere woensdag- en donderdagmiddag aanwezig in ‘t Proathuus om mensen te helpen met subsidieaanvragen.
“Je ziet gewoon heel veel mensen die een aanvraag voor een energietoeslag niet helemaal zelfstandig kunnen doorlopen. Die komen bij ons en dan vullen we samen met hen de aanvraagformulieren in.”
Twekkelerveld is één van de armste wijken in Enschede. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat inwoners van het Twekkelerveld in 2020 gemiddeld 21.400 euro per jaar verdienden. Dit jaarinkomen ligt aanzienlijk lager dan het Nederlandse gemiddelde, wat in dat jaar 38.000 euro betrof.
Ook het aantal mensen dat leeft van een bijstandsuitkering verschilde in 2020 aanmerkelijk met het landelijk gemiddelde. In Twekkelerveld betrof dit ruim vijf procent van de inwoners, terwijl dit op landelijk niveau slechts twee procent was.
Word jij getroffen door de peperdure warmte? Of valt het nog wel mee?
1Twente zoekt de komende maanden naar verhalen van Enschedeërs en Hengeloërs, om in kaart te krijgen wie er wel en niet wordt geraakt door stijging van (energie)kosten en hoe met de situatie wordt omgegaan.
Laat ook van je horen, via 1twente.nl/vragenlijst. Dat kan volledig anoniem. Invullen duurt ongeveer twee minuten. Dank je wel!