Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese politici over VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh: ‘Wij hebben hier dus een drie-gradenbegroting’

In Egypte vergaderen wereldleiders over klimaatverandering. Minstens een dag langer dan gepland, omdat belangen botsen. Hoe relevant is dat voor een stad als Enschede en hoe kijken lokale politici naar het geharrewar op hoog niveau?

‘Enschede heeft prachtige groene plannen. We gaan er een prachtige groene stad van maken, koel en goed voor de biodiversiteit. Maar daar is nul euro extra voor uitgetrokken. Dat is dus een drie-gradenbegroting, zoals wij dat noemen.’ Aan het woord is Judith Hofte, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren. Te gast in 1Twente Vandaag, net als collega Erik Kemp van Volt, beiden met hun partij novice in de Enschedese gemeenteraad.

Drie-gradenbegroting

Met die ‘drie-gradenbegroting’ wijst Hofte op het doel dat de internationale gemeenschap in 2015 stelde in Parijs: opwarming van de aarde moet beperkt blijven tot 1,5 graden Celsius in 2050. Gemiddeld. Een ‘harde’ afspraak. In Nederland nog eens vet onderstreept door een uitspraak van de Hoge Raad in 2019 in de zaak van Urgenda tegen de Staat: de Nederlandse overheid doet te weinig om burgers te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering en verzaakt daarmee haar zorgplicht.

“Je moet niet onderschatten hoe belangrijk het is dat alle wereldleiders het elk jaar over dit onderwerp hebben”

Dat geldt niet alleen voor Nederland. Volgens wetenschappers ligt de wereld op koers voor een opwarming van minstens drie graden Celsius. Het terugdringen van het gebruik van olie en gas, verantwoordelijk voor de broeikasgassen die klimaatverandering veroorzaken, gaat te langzaam. Volgens Hofte geldt dat dus ook voor Enschede.

Opwarming ongelijk verdeeld

Kemp wijst op dat gemiddelde: “Die opwarming is ongelijk verdeeld. In Nederland valt het relatief mee, maar in gebieden als Rusland en de Arctische oceaan is die opwarming nu al 2,5 tot 3 graden.” En het zijn armere delen in de wereld die de klappen krijgen.

In hele delen van Afrika en Azië mislukken oogsten door toenemende droogte. Mensen trekken weg, worden ‘klimaatvluchteling’. Kemp wijst op Tuvalu, een klein eilandstaatje in de Stille Oceaan, waar jonge mensen massaal wegtrekken omdat het in 2030 onder water staat.

“We weten allemaal donders wat we moeten doen, laten we dat gewoon eens gaan doen”

Het is overigens niet zo dat er bij die klimaattoppen niets gebeurt, stelt Kemp, fervent voorstander van internationale samenwerking. Europa heeft recentelijk twintig miljard vrijgemaakt om Indonesië te helpen klimaatmaatregelen te nemen.

En Enschede?

Maar dat is allemaal ver weg. Wat Hofte en Kemp betreft moet ook Enschede aan de bak. De seinen staan op dieprood, stellen beiden. Hofte: “Het is makkelijker de andere kant op te kijken en economische belangen zwaarder te laten wegen, maar we hebben maar een planeet en moeten het samen doen.”

Judith Hofte Erik Kemp Ernst Bergboer
Fractievoorzitters Judith Hofte (PvdD) en Erik Kemp (Volt) schenen in 1Twente Vandaag hun licht over de VN-klimaattop in Egypte
Beeld: Ernst Bergboer

Kemp wijst op een motie van GroenLinks-raadslid Marianne Schouten die voor de zomer met grote meerderheid werd aangenomen. “Daarin werd opgeroepen om kort na het zomerreces met wetenschappers te gaan praten over wat we in Enschede kunnen doen. Die is nog altijd niet uitgevoerd.”

‘Nog net niet weggelachen’

En dan is daar de oproep aan alle inwoners van de stad. Wat Hofte betreft mag de lokale overheid een beter voorbeeld geven - een motie van haar partij om in het gemeentehuis over te stappen op plantaardig werd ‘nog net niet weggelachen’. Kemp vindt dat er veel verantwoordelijkheid wordt gelegd bij individuen, maar ook dat alle kleine beetjes helpen. “Of je nou minder vlees eet of minder koopt, probeer gewoon je ecologische voetafdruk te verkleinen.”

Waterwerk van ons geld 3 Ernst Bergboer
Lees ook
Tekening in Rijksmuseum Twenthe legt ons geldsysteem uit en toont groeiende ongelijkheid in één beeld

De Volt-voorman wijst daarbij ook op de expositie over ons geldstelsel in Rijksmuseum Twenthe. “Verdiep je erin. Als je begrijpt hoe dat soort systemen werken, kun je ze veranderen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.