De Twickelboerderij aan de Haarweg in het Woolde, waarin de Stichting RIBO is gehuisvest, barst uit zijn voegen. De mensen die er werken, kunnen niet wachten tot de nieuwbouw over enkele weken van start gaat. RIBO staat voor Scholing, Restauratie en Innovatie in de bouw in Overijssel en al die taken worden vanaf volgend jaar uitgevoerd vanuit een deels nieuwe locatie.
Vijftien jaar geleden kwam RIBO vanuit 't Oversticht terecht aan de Haarweg, pal langs de A1 bij Hengelo. Oud-wethouder Jan Bron is er al jaren bestuurslid: "We konden destijds deze Twickelboerderij voor een mooi bedrag kopen. De grond pachten we. Hier leren we leerlingen van ROC van Twente het vak van restaurateur. We brengen ze het ouderwetse handwerk bij. Het op peil houden van vakmanschap is van groot belang voor de instandhouding van monumenten. Overdracht van kennis en vaardigheden blijft hard nodig om in de toekomst monumenten op een verantwoorde wijze te kunnen blijven restaureren."
Jaarlijks leren zo'n twintig leerlingen het vak hier in de praktijk. Dat kunnen er vanaf volgend jaar meer worden, omdat de nieuwbouw meer lesruimte biedt. Nu nog moeten de leerlingen voor hun theorie naar het hoofdgebouw van ROC van Twente in de Gieterij. Ook die lessen worden straks hier verzorgd. Jan Bron: "Daarnaast komt er hier meer ruimte voor de opslag van hout. Nu ligt het nog vaak buiten onder grote stukken zeil, te wachten op hergebruik. Je kunt je voorstellen dat dat slecht is voor de kwaliteit. Straks kunnen we alle hout binnen opslaan."
Deze materialen zijn niet alleen voor gebruik door eigen leerlingen en medewerkers, ook anderen - particulieren en bedrijven - zijn welkom aan de Haarweg om materialen te kopen voor bouw, verbouw of restauratie. De derde tak van RIBO betreft het trainen van mensen die al werkzaam zijn in de bouw. Dat gebeurt hier of op locaties elders in het land.
Nieuwbouw levert ook nieuwe kansen op voor RIBO, vertelt de Hengelose oud-politicus: "We willen hier een repaircafé beginnen. Iedereen kan straks met z'n kapotte deur of kast bij ons komen om deze te laten herstellen door vrijwilligers en leerlingen."
De nieuwbouw wordt vrijwel volledig opgetrokken uit sloopafval. Balken van het Vereenigingsgebouw van Stork en uit de Bataafse Kamp, allebei in Hengelo, liggen nu al te wachten op hergebruik. Maar er ligt ook hout afkomstig van de Universiteit van Leiden. "In die zin zijn we heel duurzaam bezig. Ook komt er geen spijker of schroef te pas aan het werk. Het worden allemaal natuurlijke houtverbindingen."
De nieuwbouw moet een dezer weken van start gaan en Jan Bron hoopt dat de nieuwe gebouwen direct na de zomer van 2023 in gebruik genomen kunnen worden: "Maar dat zal wel een race tegen de klok worden. We hebben gelukkig de garantie van ROC van Twente dat, mocht de bouw niet op tijd klaar zijn, de leerlingen hun theorielessen de eerste tijd nog in de Gieterij kunnen krijgen."
Hieronder een reportage die 1Twente enkele dagen eerder maakte bij RIBO: