Structurele verbetering van de toegankelijkheid van openbare gebouwen, herinvoering van de starterslening en steun aan clubs en buurthuizen om de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden. Zomaar drie moties waarmee de Hengelose gemeenteraad woensdagavond instemde. Belangrijkste agendapunt echter was de beleidsbegroting 2023-2026. Die werd met 30 voor en 4 stemmen tegen aangenomen.
Om dan direct maar met die tegenstemmers te beginnen: de SP is het niet eens met de bezuinigingen op het sociaal domein. In een tijd waarin Hengelo 'goed in de slappe was zit' (in het potje algemene reserve zit zo'n 36 miljoen euro), hoeft er volgens raadslid Vincent Mulder niet bezuinigd te worden op mensen 'die al in de hoek zitten, waar de klappen vallen'. Het college ziet dat anders: om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden, moet er nu nog meer dan voorheen een beroep gedaan worden op mantelzorgers en vrijwilligers.
Enkele moties en amendementen op het sociale vlak konden wél op instemming rekenen. Zo pleit de ChristenUnie (plus PvdA, BB, GL en SP) voor 40.000 euro extra om openbare gebouwen beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. De VVD stemde voor, maar fractievoorzitter Mitchell Boers voegde wel toe dat hij hoopt dat de gemeente vanaf nu bij nieuwbouw of verbouwing rekening houdt met deze doelgroep, zodat er niet elk jaar een greep uit de algemene reserve gedaan hoeft te worden.
Twee moties van de SP en Lokaal Hengelo (LH) over steun aan clubs en buurthuizen werden samengevoegd en deze combi werd unaniem aangenomen. Er gaat hierin 120.000 euro van overgebleven 'coronagelden' naar een nieuw op te richten energiefonds en de gemeente gaat clubs actief informeren over een landelijke subsidieregeling.
De raadsvergadering van woensdag 9 november duurde maar liefst zes uur, inclusief een maaltijd en een koffiepauze van opgeteld zo'n 1,5 uur. In die circa 4,5 uur pure speeltijd stemde de raad in met de begroting en werden negen van de zeventien ingediende moties en amendementen aangenomen.
Een motie van LH over het verstrekken van gratis ontbijt op Hengelose basisscholen (steeds meer kinderen komen met een lege maag op school) kreeg de handen niet op elkaar. Niet omdat, zoals VVD'er Boers verwoordde, het doel niet sympathiek is, maar omdat scholenstichting Symbio op dit moment bezig is met een onderzoek om het breder te trekken. Wethouder Bruggink: "Mogelijk dat er ook een warme maaltijd op de scholen verstrekt kan worden. Daarnaast moeten die maaltijden aan alle leerlingen worden aangeboden, om een stigmatiserend effect te voorkomen. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een landelijke regeling. Ons advies: wacht dit even af." Een aantal partijen, waaronder CU, vindt dat de uitvoering in elk geval niet bij de scholen moet komen te liggen: "Die hebben al zoveel op hun bordje."
Een door PvdA, CDA en CU ingediende motie om de in 2016 afgeschafte starterslening te herinvoeren werd aangenomen. Dit tegen het advies van het college in: "Hier wordt ook landelijk aan gewerkt, dus wij ontraden hem", aldus wethouder Gerard Gerrits. De VVD-fractie is bang dat zo'n lening een prijsopdrijvend effect zal hebben, maar coalitiepartner CDA denkt dat dat wel mee zal vallen: "De rente stijgt, het aanbod stijgt en de prijzen dalen. Die tien tot vijftien leningen per jaar, zullen de prijs van woningen heus niet doen opdrijven." Uiteindelijk stemde de VVD ermee in. Mitchell Boers (VVD): Normaliter zijn we tegen vanwege de prijsverhogende werking, maar als tijdelijke maatregel in deze markt willen we hem wel steunen."
Zoals elk jaar komt ook de hondenbelasting ter sprake tijdens de begrotingsbehandeling. Onder meer de PVV, FvD en LH willen hem van tafel, maar Mitchell Boers (VVD) wil weten waar de zes ton die de gemeente dan misloopt vandaan moet komen: "Verhoog de OZB niet, want dan hebben niet-hondenbezitters het gevoel dat zij meebetalen aan uitlaatveldjes." Maar dat is dus niet zo, weet Susanne van den Beukel (CU): "Dat geld verdwijnt in de algemene reserve en is dus helemaal niet geoormerkt als geld waarmee iets voor honden wordt gedaan. Hondenbezitters willen best betalen, maar willen dat wel terugzien in de stad." Zes raadsleden stemden voor het amendement van LH. Wordt vervolgd. En vervolgd...
Lokale omroep 1Twente krijgt eenmalig 50.000 euro extra om de continuïteit van de Hengelose redactie in 2023 te waarborgen. De omroep dient dan wel met college en raad in gesprek te gaan over hun rol bij het in stand houden van de lokale journalistiek. Uiteindelijk wil 1Twente dat zij structureel ondersteund wordt.
Vijf partijen (BB, VDD, CDA, D66 en PVV) willen een raadswerkgroep ingesteld zien waarin wordt gesproken over het afvalprobleem. Wethouder Freriksen: "Wij omarmen de motie en alles is wat dat betreft bespreekbaar, maar de afvalbegroting moet wel dekkend blijven." De PVV geeft bij monde van Jeanet Nijhof te kennen dat 'zo'n werkgroep ook radicale keuzes moeten kunnen maken, bijvoorbeeld terug naar nascheiden' en dat er 'niet alleen maar gepraat zal worden over serviceverhogende maatregelen'. De motie haalde het.
Opvallend: Forum voor Democratie steunt vaak moties van PVV en LH, maar ondersteunt net zo goed moties waar bijvoorbeeld tegenhanger GroenLinks een handtekening onderzet. Voorbeeld is de schoolontbijtmotie van LH. Het tekent de constructieve wijze waarop raadslid Brian Geertshuis lokale politiek bedrijft. FvD heeft het beste voor met die mensen die net als hij vinden dat er teveel geld gaat naar verduurzaming, terwijl 'nog volstrekt onduidelijk is hoe die maatregelen straks uitpakken, terwijl veel Hengeloërs momenteel de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen'.