Cybercriminaliteit is een hardnekkig probleem. Regelmatig horen we dat mensen online worden opgelicht of zijn gehackt. Dat kan iedereen overkomen. Ook kinderen die bijvoorbeeld via social media op onbetrouwbare linkjes klikken. Daarom krijgen basisschoolleerlingen tijdens de Week van de Mediawijsheid een lesje cyberveiligheid. En hoe kun je die nou het beste geven? Via een computerspelletje natuurlijk!
Groep 6 van basisschool de Hunenborg in Hengelo ging vandaag fanatiek aan de slag.De laptops worden uit de la getoverd en het spel Hackshield kan beginnen. De leerlingen worden in een uurtje opgeleid tot cyberagenten die zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar. Ze moeten verschillende 'levels' doorlopen en tussendoor verschijnen er vragen in beeld over data, hoe je met data om moet gaan en hoe mensen je identiteit kunnen stelen.
"We vinden het heel belangrijk dat kinderen geattendeerd worden op de gevaren van cybercriminaliteit. In spelletjes die kinderen spelen, zoals Fortnite en Minecraft, zitten weleens linkjes waardoor ze geld kunnen kwijtraken. Als we daar op jonge leeftijd al op inzetten, leren ze de gevaren herkennen", legt politieagente Linda Spackler uit.
Hackshield slaat aan in de klas. Iedereen zit geconcentreerd naar z'n laptopscherm te staren en probeert steeds weer een level verder te komen. "Het is best wel leuk!", zegt Zoë. "Ik heb geleerd over hackers en hoe ze dat proberen te doen." Ook klasgenootje Mick is enthousiast. "Ik vond de vragen niet heel lastig, maar ik had wel een paar fouten." Ook hij heeft zijn lesje cyberveiligheid geleerd. "Je moet niet zomaar op allerlei linkjes klikken."
Politieagente Linda kijkt tevreden toe en helpt af en toe een handje. Ze ziet dat het spel en de vragen leerlingen aan het denken zet. "Een heel groot percentage van meldingen die bij ons binnenkomen, heeft te maken met cybercriminaliteit. Dus we zijn onwijs blij dat scholen hierop inzetten." Hengelo is aan het einde van de dag in ieder geval heel wat junior cyberagenten rijker.