Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

FC Twente maakt kans op Europese maatschappelijke prijs met seniorenproject Heya de Keu

20210930 HEYA DE KEU WALKING FOOTBALL STILL VIDEO
Walking Football is één van de activiteiten van Heya de keu
Beeld: Still video FC Twente

Het project 'Heya de Keu' van FC Twente scoren in de wijk is genomineerd voor de More than Football Award. Een Europese prijs voor maatschappelijke projecten van voetbalclubs. De andere kanshebbers zijn Newcastle United, Northampton Town en Athltic Club de Bilbao. De winnaar wordt op 15 november bekend gemaakt.

Het begon als een biljartproject, what's in a name? Maar FC Twente, scoren in de wijk heeft alle activiteiten voor senioren onder de noemer Heya de keu samengebracht. Het aanbod is divers en moet het aangaan van nieuwe sociale contacten bevorderen. De club hoopt zo het gevoel van eenzaamheid onder ouderen terug te dringen. De biljartgroep was dan misschien de eerste met deze naam, maar is zeker niet het eerste initiatief voor senioren bij FC Twente, scoren in de wijk. Inmiddels heeft de maatschappelijke tak van de club zeven activiteiten voor de oudere doelgroep.

HEYA DE KEU HELE GROEP
Lees ook
'Heya de Keu', stadionlied voor Eddy Achterberg nodigt nu senioren uit om te biljarten

Koffie en koekjes bij de training

Waaronder een praatgroep onder de bezielende leiding van Hedy Wijma, al jaren zeer betrokken vrijwilliger bij de club. Iedere donderdagmiddag ontvangt ze een groep mannen in het stadion, die al jaren bij elkaar komen om gezellig te kletsen. Deze club bestaat inmiddels 30(!) jaar. Onlangs vertelde ze in 1Twente Vandaag over het ontstaan ervan. Een mooie anekdote die langs het trainingsveld begint.

Hedy, zelf gek op voetbal, ging altijd kijken bij de trainingen van FC Twente en kwam daar steevast een groep mannen tegen. Ook vaste kijkers. Toen men trek kreeg in een lekker bakje koffie langs de lijn, besloot Hedy kannen vanuit huis mee te nemen. Mét koekjes erbij. En zo zat de hele groep heerlijk bij elkaar koffie te drinken en te kletsen. Eerst bij het veld en daarna kregen ze een eigen hok. Inmiddels hebben ze een eigen ruimte in De Grolsch Veste.

"Technische commissie"

Door de jaren heen heeft Hedy heel wat mannen zien komen en gaan. In de uitzending van 1Twente Vandaag heeft ze een foto bij zich; het is de oorspronkelijke groep. Van die mannen zijn er nog drie over. De rest is allemaal al overleden. Tussendoor 'jongde' de groep ook weer aan en heeft zodanig al verschillende samenstellingen gehad.

Maar wat niet is veranderd, is de bijnaam 'Technische commissie'. Een overblijfsel uit de tijd van Hans Meyer, trainer van FC Twente tussen 1996 en 1999. Hij kwam met die naam op de proppen, vertelt Hedy. "Hij kwam iedere week en dan sloeg hij met de vuist op tafel: "Zo, geef me de opstelling maar. Dan gaan we dat bespreken." En dan deden we er een borrel in."

Boegbeeld

Wat ze na dertig jaar als aanvoerder van de praatclub als geen ander weet, is de waarde van het samenkomen. De mannen schrijven het meteen op de kalender, zegt ze. "Heerlijk, volgende week weer naar FC Twente."

Dennis Wiggers, projectleider bij FC Twente, scoren in de wijk, herkent de woorden van Hedy. Hij noemt haar een boegbeeld voor de club en legt uit dat haar praatgroep de grondlegger is geweest voor het huidige aanbod aan activiteiten voor ouderen. "Hoe zij met ouderen omgaat, hebben we ter harte genomen. We zien dat er een hele grote groep oudere mensen is die nog steeds een link hebben met FC Twente en daar betrokken bij willen zijn."

HEYA DE KEU BILJARTEN
Eén van de biljartgroepen van Heya de keu
Beeld: Still video FC Twente

Eenzaamheid

Hij ziet de vraag onder die doelgroep toenemen: "We hadden Walking Football en twee praatgroepen (o.a. de groep van Hedy, red.), toen kwam het biljarten erbij en dat sloeg aan. We krijgen nu steeds meer vragen van senioren of er nog meer activiteiten georganiseerd kunnen worden."

Dennis en zijn collega's merken dat die vraag voort kan komen uit eenzaamheid. "Die signalen krijgen we veel. Mensen die zeggen: eindelijk een uitje, eindelijk ergens naartoe, want ik voel me zo eenzaam. "Het maakt voor Dennis het concept van Heya de keu zo mooi. "Het belangrijkste is dat mensen elkaar kunnen ontmoeten."

Spreekuur

Al ligt er wel een uitdaging om ouderen te bereiken. "Dat is soms lastig", geeft Dennis aan. "Eenzaamheid zegt het al: mensen komen vaak weinig buiten de deur. Ze hebben een klein netwerk en we merken dat nieuwe deelnemers toch vaak via mond-tot-mondreclame bij ons komen. Ze komen dan met anderen mee."

Dat laatste is laagdrempelig; mensen zijn minder snel geneigd om alleen aan te komen waaien. Om dat minder spannend te maken, houdt Scoren in de wijk nu iedere dinsdag om 10.00 uur een spreekuur in De Grolsch Veste. Zo kunnen geïnteresseerden eerst rustig in gesprek kunnen over de mogelijkheden in de hoop dat ze daarna makkelijker de stap zetten om deel te nemen aan één van de activiteiten.

Europese waardering

Het initiatief heeft ook Europese interesse gewekt: FC Twente is met Heya de keu in de race voor de More Than Football Award. Een Europese prijs voor maatschappelijke projecten van voetbalclubs. De Enschedeërs zijn één van de laatste vier overgebleven kanshebbers. De winnaar wordt op 15 november bekend gemaakt in Budapest. Naast de titel krijgt de winnaar een voetbalveld cadeau, vergelijkbaar met een Cruyff Court.

icon_main_info_white_glyph

Activiteiten Heya de keu

Heya de Keu biedt op dit moment de volgende activiteiten aan:

-Praten over voetbal:
Er zijn twee praatgroepen, waaronder de club onder leiding van Hedy Wijma. Die komt iedere donderdagmiddag samen in De Grolsch Veste. De andere groep komt twee keer in de maand op maandag samen in de speeltuin in de wijk Mekkelholt.

-Biljarten
Op vijf plaatsen in Twente kan gebiljart worden. In Enschede (kantine Sportclub Enschede), Hengelo (Wijkcentrum De Hengelose Es), Oldenzaal (Michgoriushuis), Glanerbrug (Noaberhuus) en Haaksbergen (kantine HSC'21).

-Schatkist
De schatkist van Twente is een mobiel museum die langs verschillende zorginstellingen in Twente trekt. Het is een doelgroep die baat heeft bij het triggeren van herinneringen, omdat er niet zelden sprake is van (lichte) vormen van dementie. Voetbal in het algemeen en FC Twente in het bijzonder wordt als middel ingezet om dit te bewerkstelligen.

-Voetbalkoor
Het voetbalkoor repeteert wekelijks bij De Jeugd in Hengelo en treedt gemiddeld 1x per maand op bij diverse bijeenkomsten en evenementen in de regio Twente. Bijvoorbeeld rondom wedstrijden van FC Twente in De Grolsch Veste.

-Walking football
Voetballen op wandeltempo. Verschillende amateurverenigingen in de regio hebben inmidels een eigen team.

-Bewegen in balans met Eddy Pasveer
Oud-doelman Eddy Pasveer laat ouderen op een verantwoorde manier bewegen.

-Kookgroep Hengelose Es
Samen koken en eten als sociale activiteit. Iedere dinsdagavond in het wijkcentrum van de Hengelose Es.

Still kookgroep hengelosees 1twente
Lees ook
Kookgroep Hengelose Es zou graag meer eenzame ouderen aan tafel zien
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.