De Hengelose vestiging van de Voedselbank Midden Twente ging vrijdag 4 november open op de nieuwe locatie aan de Beitelstraat. Het oude, te krappe pand aan de Sloetsweg is al jaren rijp voor de sloop. Het nieuwe pand daarentegen kent geen gebreken, is veel groter en er valt daglicht naar binnen. Vrijdagmiddag haalden de klanten hun eerste pakketten af, die ochtend nam 1Twente al even een kijkje bij het inpakken van de kratten.
Bestuurslid Han Eulderink is trots op de nieuwe stek: "Zeventien jaar zaten we in het pand van Welbions aan de Sloetsweg voor het symbolische bedrag van 1 euro per jaar, maar het werd te klein en het is er niet meer veilig werken." Eerder liet hij al weten dat het 'niet lang meer zou duren voordat de plafondplaten naar beneden zouden komen'. Zover hoefde het gelukkig niet te komen: met ingang van deze week kon de voedselbank haar pakketten vanuit het nieuwe pand aan de Beitelstraat 3 gaan verstrekken.
Dankzij een gemeentelijke subsidie kan de instelling de eerste vijf jaar de huur betalen, al weet Eulderink nu al dat dat niet genoeg zal zijn: "De verhuurder heeft aangekondigd dat over 2 jaar de huur verhoogd zal worden. Maar goed, wat dat betekent, zien we dan wel weer." Hetzelfde geldt voor de energiekosten: de koel- en vriescel en de uitgiftevriezers verbruiken nogal wat stroom en wat betekent het voor de energierekening als het buiten straks kouder wordt en de verwarming in de enorme bedrijfshal moet aan? Eulderink durft er nog niet aan te denken. Een van de andere vrijwilligers lacht: "Mogelijk blijft de kachel uit en staan wij straks in skipakken de kratten te vullen."
Een voordeel van de ruime hal is dat er nu goed afstand gehouden kan worden tussen de vrijwilligers mocht corona - of een ander virus - weer de kop op steken. Tijdens de coronapandemie ging de voedselbank vele weken dicht, omdat de veelal oudere vrijwilligers het niet aandurfden in het kleine pand aan de Sloetsweg hun werk te doen.
Vrijwilligster Jenny van de Steeg ziet nog wel een voordeel aan de nieuwe hal: "Het pand aan de Sloetsweg had geen daglicht. Hier kunnen we eindelijk naar buiten kijken tijdens het werk. In het oude pand had je geen idee of het buiten mooi weer was of dat het bijvoorbeeld regende."
Alle voordelen van de nieuwe hal ten spijt, Eulderink ziet, naast de stijgende energieprijzen, nog een forse beer op de weg: "De beschikbaarheid van voedsel gaat een probleem worden." Normaal gesproken is de supermarkt een van de grootste leveranciers van de voedselbank, maar steeds meer supermarkten zijn bewuster gaan inkopen vanwege het milieu en in de strijd tegen voedselverspilling. Goed voor het klimaat, maar minder voor de voedselbanken. Eulderink: "Hoe lang we het volhouden, weet ik niet. Ik ben momenteel druk met scholen. Dat de kinderen af en toe wat producten mee nemen naar school uit de voorraadkast van hun ouders."
Het bestuurslid is 'positief' over de toekomst van de voedselbank: "Ik ben bang dat de voedselbank nooit zal verdwijnen. Omdat er altijd mensen zijn die, om welke reden dan ook, de touwtjes niet aan elkaar kunnen knopen. Daar ligt een taak voor de overheid. Begeleid hen bij hoe ze met geld om moeten gaan. Vooral in hun eigen belang: het is natuurlijk niet fijn om hier te moeten komen. Maar als je dan thuiskomt en je ziet ook nog eens een blauwe enveloppe op de deurmat liggen, blijf je in die vicieuze cirkel ronddraaien."
Vrijdagmorgen zag Eulderink de middag nog wel met enige spanning tegemoet, maar uiteindelijk verliep de uitgifte prima: "Een paar kinderziektes moeten er nog uit, maar met de buurt ging het prima." Hij verwijst hierbij naar de bezwaren die de buren (lees: Ondernemersvereniging Timmersveld) heeft gemaakt tegen de komst van de voedselbank. "Ze zijn allemaal afgewezen, dus we mogen hier nu aan de slag, maar we hebben als goede buren wel afgesproken dat we de overlast zoveel mogelijk beperken. Zo werken we met strakke tijdsloten, zodat we niet te veel mensen tegelijk hier in het pand hebben en de doorloop moet snel zijn."