Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nu in Rijksmuseum Twenthe: Geld als water - en het stroomt omhoog

Waterwerk van ons geld 2 Ernst Bergboer
Bezoekers van Rijksmuseum Twenthe voor 'het waterwerk van ons geld', sleutelstuk van de gelijknamige expositie in Rijksmuseum Twenthe
Beeld: Ernst Bergboer

Het waterwerk van ons geld. Onder die naam exposeert Rijksmuseum Twenthe een aantal werken van kunstenaar-cartograaf Carlijn Kingma. Het gelijknamige werk is een imponerende verbeelding van ons financiële stelsel.

In de oudheid was water symbool voor het leven. Het was de basisvoorwaarde voor het bestaan. Dat Kingma die metafoor gebruikt om ons geldstelsel in beeld te brengen, is geen toeval. Geld is het water van nu, zoals Chaplin het al weergaloos vertolkte in Modern Times. Met één cruciaal verschil: in Kingma’s vertolking stroomt het water omhoog. Klopt, Escher deed dat ook, maar dat was een grafisch experiment. Kingma bedoelt het heel letterlijk.

Opgepompte aandelenkoersen

Dat is ons geldstelsel ingewikkeld is, is geen nieuws. Kingma heeft er een vel van ongeveer een bij anderhalve meter voor nodig om het een in kaart te brengen. En dan nog zijn de afbeeldingen even gedetailleerd als minuscuul. Wie het een beetje wil doorgronden, moet er echt de tijd voor nemen.

De wereld die zich opent, als je dat doet, is fascinerend. Geld stroomt als water door en langs alle lagen van de (mondiale) samenleving, die - zo suggereert de tekening - ten dienste staat van dat systeem. Maar dat is zo ingericht dat de reservoirs bovenin steeds voller lopen. De onderlaag wordt leeg getrokken.

Waterwerk van ons geld 3 Ernst Bergboer
Het tekenen van 'Het waterwerk van ons geld' van Carlijn Kingma nam enkele maanden in beslag
Beeld: Ernst Bergboer

Opgepompte aandelenkoersen (bijna letterlijk), de beurs als casino en private banking bedienen multinationals en superrijken. Niks doen en toch bakken geld verdienen, geld dat nergens de echte economie voedt. Niks ‘trickle-down-economy’; wie onderaan de piramide leeft, betaalt de rekening als de stroom opdroogt. Hard werken loont? Zeker, maar niet voor de harde werkers.

“Dividend en winst zijn in veertig jaar tijd geëxplodeerd. ‘De economie draait goed’, zeggen we dan. Maar lonen stijgen niet mee, behalve aan de top. CEO’s vangen 250 keer meer dan een gemiddelde werknemer. Vraag is of zij ook echt zoveel meer waarde toevoegen als bijvoorbeeld een bakker of een verpleger.”

Huizen zijn vier keer duurder dan een kwart-eeuw geleden. Alleenverdieners moeten huren - zij bouwen niet alleen niets op, maar zijn inmiddels ook duurder uit dan wie wèl de centen heeft om een optrekje te kopen. De kloof tussen ‘have’s’ en ‘have not’s’ erodeert steeds sneller. Natuurlijke hulpbronnen worden leeggevreten, de aarde kan niet aan de vraag van het geldsysteem voldoen.

Fijn verdwalen

Het is de politiek die ons geldstelsel eerlijker, duurzamer, beter moet maken. Daarmee is de democratie aan zet - dat zijn wij, de kiezers. Maar wil je er wat aan doen, dan moet je wel een beetje weten hoe het in elkaar steekt.

‘Het waterwerk van ons geld’ laat zien dat dat nog niet zo simpel is, maar evenmin onmogelijk. En het is grappig bovendien. Kingma is erin geslaagd om een waanzinnig complexe wereld te (her)scheppen waarin het fijn verdwalen is.

Follow the Money

Aan de tekening van Kingma ging anderhalf jaar onderzoek vooraf. Het tekenen zelf duurde maanden. Een fractie van die inspanning is tentoongesteld in het Enschedese museum, in de vorm van schetsen en studies die op zichzelf al fascinerend zijn. Maar het project blijkt allesbehalve klaar.

Waterwerk van ons geld 1 Ernst Bergboer
Tentoongestelde voorstudies van 'Het waterwerk van ons geld'
Beeld: Ernst Bergboer

Kingma kondigde in een LinkedIn-bericht aan dat er in het komende jaar meer tekeningen zullen verschijnen ‘waarin we mogelijke toekomstige inrichtingen verkennen’. Die ‘we’ zijn, behalve Kingma, Thomas Bollen - econoom en onderzoeksjournalist bij Follow the Money - en lector New Finance Martijn Jeroen van der Linden.

Donderdagavond 10 november zijn Kingma en Bollen in Rijksmuseum Twenthe voor een lezing en een ‘meet-up’.

icon_main_info_white_glyph

Expositie en meet-up

Het waterwerk van ons geld

t/m 29 januari 2023

Rijksmuseum Twenthe

Van plan de expositie te bezoeken? Je doet er goed aan voor die tijd de video bij het werk te bekijken.

Meet-up Carlijn Kingma en Thomas Bollen

donderdag 10 november, 19:00 - 22:00 uur

Rijksmuseum Twenthe

7 euro

1Twente Vandaag

op maandag 7 november zijn Carlijn Kingma en Thomas Bollen te gast in 1Twente Vandaag

live tussen 16 en 17 uur - op onze website (1twente.nl) en ons Youtube-kanaal

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.