Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vakbond FNV ziet het ledenaantal ook in Twente weer stijgen

Stakingstraat fnv 1twente
Medewerkers van de FNV in een staakstraat bij het FBK stadion in 2021, waar werknemers van metaalbedrijven zich konden inschrijven.
Beeld: Archieffoto 1Twente

Vakbond FNV ziet het ledenaantal sinds jaren weer groeien, ook in Twente worden er weer meer mensen lid van de vakbeweging.

Toename

Deze week werd bekend dat bij de FNV, de grootste landelijke vakbond, zich de afgelopen maand 4500 mensen hebben ingeschreven als nieuw lid. In Twente zou het volgens regiobestuurder Hans Hupkes gaan om naar schatting 150 nieuwe leden. “Lokaal en regionaal heb ik de cijfers nu niet beschikbaar," zei hij vrijdag. "Ik heb geen reden om aan te nemen dat het hier anders is dan in de rest van het land."

Meer toeloop

Wat de reden is van de toename van het aantal leden, is niet precies te zeggen. Door de huidige crisis lijkt er meer bereidheid bij werknemers te zijn om actie te voeren voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. "Het gevoel dat je het alleen ook wel redt, is voor veel mensen verdwenen. Dat is opmerkelijk omdat mensen juist ook kunnen gaan bezuinigen als ze zo hard in de portemonnee geraakt worden."

“Het gevoel dat je het alleen ook wel redt, is voor veel mensen verdwenen.”

Acties

Hupkes zegt dat vakbond FNV op dit moment veel vragen krijgt over lonen, indexatie van pensioenen en energietoeslag. "Veel inkomensgerelateerd, begrijpelijkerwijs." Hij merkt de stijgende belangstelling ook uit eigen ervaring. “We zien meer toeloop en ook mensen die spontaan zeggen dat ze zich bij de bond willen aansluiten."

Mogelijk spelen recente acties en campagnes van het FNV in de verschillende sectoren een rol bij de stijging van het aantal leden. Of er echt sprake is van een trend met een verdere groei, zal nog moeten blijken. In 2019 daalde het aantal laden van de FNV juist flink en kwam zelfs onder de grens van 1 miljoen leden.

icon_main_info_white_glyph

Open dag FNV in Twente

Mee weten? In Twente houdt vakbond FNV zaterdag 29 oktober een open huis. Op die dag staat de deur van het Vakbondshuis in Hengelo open van 10:30 tot 14:30 open voor een iedereen die belangstelling heeft. Het nieuwe onderkomen van de vakbond in Twente is al sinds het begin van de coronapandemie gevestigd aan de Oldenzaalsestraat 129 in Twente.

Tijdens het open huis is te zien en te horen wat de vakbond voor leerlingen, werkzoekenden, werknemers, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden kan betekenen als het gaat om werk, inkomen en zorg. Iedereen is welkom, zowel leden als niet-leden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.