Verkeer
Stuur appje
Zoek

Brandbrief over Enschedees klachtencommissariaat van SP-prominent Futselaar: ‘Ik moet zeggen dat ik me schaam’

Voormalig SP-fractievoorzitter Annelies Futselaar roept in een open brief de Enschedese gemeenteraad op om ‘te doen wat nodig is om een punt te zetten achter alle alarmerende berichten’. Daarmee wijst zij primair naar recente publicaties van 1Twente over het lokale klachtencommissariaat, maar zijdelings ook op andere signalen van onrust achter de gevels van het Stadhuis.

Futselaar - oud-fractievoorzitter en lang zittend gemeenteraadslid - wijst in haar brief ook naar zichzelf. Zij heeft niet kunnen voorkomen dat het mis ging bij het klachtencommissariaat en dat een medewerker van dat bureau inmiddels in problemen is geraakt. ‘De gemeenteraad is voorgelogen en monddood gemaakt’.

Dooddoener

De SP’er waarschuwt de zittende gemeenteraad: ‘Als raad kunnen jullie weer monddood gemaakt worden. “Je gaat als raad niet over personeelsbeleid”, is zo’n dooddoener’. Futselaar wijst erop dat laster negeren, onrust binnen de ambtenarij, ‘een spel van leugens en bedrog’ de stad en inwoners niet ten goede komen. ‘En daarover gaat is als raad wel!’

Annelies Futselaar Ernst Bergboer
Oud-SP'er Annelies Futselaar in een open brief aan de Enschedese gemeenteraad: ‘De gemeenteraad is voorgelogen en monddood gemaakt'
Beeld: Ernst Bergboer

Onderzoek, rapport en ophef

Aanleiding voor de open brief is een serie artikelen over een onderzoek dat het klachtencommissariaat vorig jaar deed naar inwoners die meerdere keren bijstand aanvroegen, zogenaamde ‘Veelaanvragers’. Dat onderzoek en het rapport dat erover verscheen (en later werd ingetrokken) veroorzaakten ophef, zowel binnen de ambtenarij als politiek.

“Neem dit niet te licht op; het wantrouwen richting overheid en politiek is al zo groot!”

In diezelfde periode verscheen ook het rapport van een onderzoek van professor Gijsbert Vonk naar de menselijke maat in de uitvoering van sociale wetten, zoals de bijstand. Ook dat lag politiek en ambtelijk gevoelig.

Arbeidsconflict

In de nasleep van die kwestie - met name nadat het onderzoeksrapport Veelaanvragers werd ingetrokken - raakte de onderzoeker in conflict met de klachtencommissaris. Het onderzoek zou rammelen en de onderzoeker zou hebben gesjoemeld met informatie.

Museumlaan Ernst Bergboer
Lees ook
Rapport veelaanvragers ingetrokken omdat onderzoeker zou hebben gesjoemeld, maar of dat ook zo is?

Dat leidde tot een arbeidsconflict, ziekte en ontheffing uit de functie. Inmiddels loopt er een rechtszaak omdat de gemeente deze medewerker, die tevens plaatsvervangend klachtencommissaris was en nog altijd ziek thuis zit, wil ontslaan.

Onterechte verwijten

Inmiddels is gebleken dat de redenen die de gemeente aanvoert voor dat ontslag - jarenlang disfunctioneren - en de verwijten met betrekking tot het onderzoek en het rapport over Veelaanvragers niet kloppen.

“Doe wat in jullie vermogen ligt om een punt te zetten achter alle alarmerende berichten door te zoeken naar oplossingen”

Futselaar was als fractievoorzitter en raadslid nauw betrokken bij de kwestie. Zij trad vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar af - na 16 jaar - maar trekt zich de zaak nog altijd aan. Ze sluit haar open brief aan de zittende gemeenteraad af als ‘een bezorgde bewoner’.

Skyline Enschede Ernst Bergboer
Lees ook
Het Enschedese klachtencommissariaat: interne strubbelingen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.