Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese wethouder krijgt opdracht: 'Laat belastingkantoor stoppen met huis- en keukenfoto's'

Marc Teutelink Ernst Bergboer 2022 10 25 000724 zguo
Wethouder Marc Teutelink tijdens het spoeddebat over de werkwijze van het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente.
Beeld: Ernst Bergboer

Als het aan de gemeenteraad ligt, wordt er in Enschede zo snel mogelijk gestopt met het vragen naar foto's om de waarde van een woning te bepalen. Maar omdat Enschede deze taak heeft uitbesteed aan het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT), gaat de gemeenteraad daar niet over. Wethouder Marc Teutelink wordt als verantwoordelijke bestuurder op pad gestuurd, om alles in het werk te stellen om de proef met huis- en keukenfoto's te beëindigen.

Afgelopen weken was er commotie over de werkwijze van het GBT. Die maakt al langer gebruik van openbare gegevens om de buitenkant van een woning te beoordelen. Maar begin deze maand is tal van woningeigenaren in Enschede ook gevraagd om een foto van meerdere woonruimten te maken en op te sturen.

Raad is eensgezind

Zo kan volgens het GBT de WOZ-waarde nog beter bepaald worden en dus ook de hoogte van de onroerendezaakbelasting (ozb) beter worden vastgesteld. Het gaat om een landelijke pilot waaraan het belastingkantoor deelneemt. Maar voor veel inwoners en politici een trap tegen het zere been, omdat dit een aantasting van de privacy zou zijn.

Velve Lindenhof gemeente Enschede
Lees ook
Spoeddebat om 'eng' verzoek in Enschede: mag belastingkantoor huis- en keukenfoto's opeisen?

Omdat de deadline voor het aanleveren van de foto's is vastgezet op 30 oktober, hebben D66 en PVV voor deze maandagavond een spoeddebat aangevraagd in de gemeenteraad. De fracties bleken in die vergadering eensgezind: op de ChristenUnie na steunden alle partijen een motie waarin het college wordt gevraagd om bij het GBT aan te dringen op het beëindigen van de proef.

Driedubbele pet

De vraag is of de oproep succes zal hebben. Als wethouder financiën zegt Marc Teutelink de ophef bij woningeigenaren over het verzoek van het GBT best te begrijpen. "Ik zou ook denken: waar gaat dit over? Wie zijn jullie om foto's van de binnenkant van mijn woning te vragen?" Maar als hij de bezwaren van de gemeenteraad meeneemt naar het belastingkantoor in Hengelo, komt Teutelink zichzelf aan de andere kant van de tafel tegen.

“Ik kan de pilot niet zomaar stopzetten, maar wel de uitkomst van de discussie meenemen”

De wethouder heeft namelijk ook twee andere petten op: die van algemeen bestuurslid en - sinds afgelopen vrijdag - die van lid van het dagelijks bestuur van het GBT. En vanuit die rollen schetst Teutelink de context van het vragen naar interieurfoto's. Die zit volgens hem in de *opkomst van zogenaamde 'no cure no pay bedrijfjes'. Kantoren die bezwaren indienen voor woningeigenaren en geen vergoeding vragen als er geen succesvolle afronding is.

"Die komen aan de deur en zeggen dat ze de WOZ-waarde lager kunnen krijgen door een bezwaar in te dienen. Dat kan tot wel 10 euro aan ozb schelen", aldus Teutelink. Als de bezwaren gegrond worden verklaard, draait het GBT - en uiteindelijk de belastingbetalers - op voor de juridische proceskosten. "Dat kan wel oplopen tot 1,5 miljoen euro. En dat was niet nodig geweest als de WOZ-waarde vooraf duidelijk was geweest."

'Telefonisch ook mogelijk'

De landelijke proef met interieurfoto's stoppen kan niet zomaar, zegt Teutelink. Tien gemeenten hebben hun belastingzaken uitbesteed aan het GBT en beslissen daar samen over. Maar volgens de wethouder zijn woningeigenaren alleen verplicht om informatie aan te leveren. "De manier waarop dat gebeurt staat vrij. Er zijn ook mensen geweest die hebben gebeld en de gegevens via de telefoon hebben verstrekt." De communicatie over de werkwijze had volgens Teutelink duidelijker gekund.

Het voornemen van het belastingkantoor is dat er een nieuwe brief wordt gestuurd aan woningeigenaren, waarin wordt uitgelegd hoe er met hun persoonsgegevens en privacy wordt omgegaan. Maar ook hoe het zit met de verplichting om de benodigde informatie (of foto's) aan te leveren. "Ik kan de pilot niet zomaar stopzetten, maar wel de uitkomst van de discussie meenemen."

icon_main_info_white_glyph

Acht gemeenten

Het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente is in 2009 opgericht als een Gemeenschappelijke Regeling tussen Enschede, Hengelo en Borne. Dat houdt in dat deze drie gemeenten het innen van de belasting en het bepalen van de WOZ-waarde van woningen hebben uitbesteed aan een zelfstandig opererende organisatie. Inmiddels zijn ook Losser, Haaksbergen, Almelo, Oldenzaal, Twenterand, Berkelland en Bronckhorst toegetreden. Wethouders van de acht Twentse gemeenten vormen samen het algemeen bestuur. Het dagelijks bestuur wordt gevormd door een directeur (Hans Cloosterman) en twee leden van het algemeen bestuur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.