Er verblijven zo’n 24.000 studenten in Enschede, ‘maar je ziet ze nauwelijks in het theater’. Dat is theatermaker Bran Remie een doorn in het oog. Hij stelde daarom vier voorstellingen samen over het studentenleven in Enschede. In het fictieve studentenhuis ‘Huize Enschede’ gaat het onder andere over de rauwe kant van het plaatselijke studentenleven, over prestatiedruk en dus ook over eenzaamheid. “Maar er is ook veel te lachen”, zegt de scriptschrijver.
Vanavond is de eerste voorstelling om acht uur in de Kleine Willem. Op 7, 14 en 21 november wordt de serie verhalen vervolgd. Kaarten zijn nog te verkrijgen. De bezoekers krijgen een verhaal van een half uur voorgeschoteld, daarna wordt een feestje gehouden met een live-band. “We houden een volledige huisavond zoals die ook in de studentenhuizen wordt gehouden”, aldus Remie.
De inspiratie voor ‘Huize Enschede’ haalt de theatermaker uit de ruim honderd verhalen die hij optekende uit het rondje langs de studentenhuizen die hij ondernam. “Ik ben naar ze toegestapt en heb met ze meegelopen. Daarna ben ik echt gaan schrijven. Samengevat: het gaat er hard aan toe in de studentenhuizen. Je wordt flink aangepakt, want daar kun je de maatschappij mee in.”
Die rauwe kant komt terug in de voorstellingen van Remie. “Huize Enschede is het dertiende SHE-huis. Officieel heeft Enschede er twaalf. Die staan bekend om de grote feesten die daar worden gehouden en bekleden een prominente rol in het Enschedese studentenleven. Meerdere SHE-huizen (Studenten Huis Estafette) ontstonden in de jaren zeventig. Dat waren studenten die niet meer op de Campus wilden wonen, maar in de binnenstad van Enschede.”
De scriptschrijver hoopt dat de studenten zijn voorstellingen weten te vinden en waarderen. “Ik hoop dat dit de eerste van meerdere series wordt.”