Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

"Meer hoogbouw in Hengelo? Prima, maar wél met betaalbare appartementen!"

Impressie appartementencomplex Dikkersplein Hart van Zuid Hengelo 1536x864 iaa architecten
Impressie van het ontwerp van het gebouw met 78 appartementen dat bij het Dikkersplein moet komen
Beeld: IAA Architecten

Nu de ontwikkelplannen voor Hart van Zuid in Hengelo zich ontvouwen, laait de discussie op over de hoogte van de beoogde bebouwing. De afgelopen week kwam naar buiten dat een groep inwoners van Hart van Zuid niet zit te wachten op de komst van een spitse woontoren met 78 appartementen en zeven verdiepingen pal voor hun voordeur. Maar in Hengelo moet hoe dan ook gebouwd worden en dat betekent ook de hoogte in.

Gemengde gevoelens

Raadslid Agnes Booijink van GroenLinks zegt goed in het dossier te zitten als het gaat om de spitse woontoren in Hart van Zuid. “Ik heb een rondleiding gehad met projectontwikkelaars, samen met andere raadsleden en op die plek maakten we een tussenstop."

Ze heeft er wel gemengde gevoelens bij, vooral als het gaat om realiseren van nieuwe woningen voor de eigen inwoner. "Er is daar door bestuurders van onze stad gezegd; we bouwen hier niet voor de Hengeloër, want we willen groeien naar 100.000 inwoners. Dat vind ik dan wel treurig”, zei ze in het discussieprogramma Kwartetten, op zondag 23 oktober bij 1Twente.

Het appartementencomplex in Hart van Zuid is bedoeld voor een kort verblijf, mensen die voor een aantal jaren een woning zoeken en daarna weer vertrekken. De woningen zijn daardoor onder meer geschikt voor expats en jongeren.

Bouwen voor inwoners

Het bezwaar van het GroenLinks-raadslid is dat er niet genoeg wordt gebouwd voor de eigen inwoners. "Mijn kinderen zijn 18 en 20 jaar en die willen straks ook graag ergens wonen. We hebben tekort aan woningen, dus we moeten gaan bouwen. Maar wat doen we nu? We bouwen voor de expat en de projectontwikkelaar verdient er dik aan.”

Als het aan Booijink ligt, dan is hoogbouw in Hengelo overigens geen enkel probleem: "Zet een gigantische toren neer, maar wel met betaalbare appartementen."

Badhuis hengelo nieuwbouw 2022 FRANKLIN VELDHUIS
De realisatie van een woontoren met koopappartementen bovenop het badhuis, elders in de stad, is een voorbeeld van een recent hoogbouwproject.
Beeld: IAA Architecten

Kwalitatieve bouw

Hart van Zuid in Hengelo is volop in ontwikkeling als stadsdeel. De komende jaren komen er veel nieuwe woningen bij voor verschillende doelgroepen. Inmiddels is een aantal bouwprojecten in volle gang. Oud-wethouder Jan Bron (PvdA) hoopt dat er veel kwalitatieve bouw komt aan de Laan Hart van Zuid. Hij noemt de Lonnekerspoorlaan in Roombeek in Enschede als voorbeeld. "Zoiets heb ik altijd voor ogen gehad in Hengelo: hele mooie bouw met mooie architectuur.”

Bron snapt goed dat er bezwaren zijn van inwoners over de hoogte van het gebouw in Hart van Zuid, maar vindt het zelf een prachtig iconisch ontwerp. De oud-wethouder heeft zelf jaren geleden aan de wieg gestaan bij de ontwikkeling van plannen in het gebied. “Ik vind wel dat als er zoveel bezwaren zijn in de omgeving dat je je moet afvragen of het niet te hoog is, maar deze plek was altijd al bestemd voor bebouwing.”

““Ik vind wel dat als er zoveel bezwaren zijn in de omgeving dat je je moet afvragen of het niet te hoog is, maar op deze plek was altijd al bestemd voor bebouwing.””

Nieuwe bewoners

Hart van Zuid moet de komende jaren een dynamisch stedelijk gebied worden dat een nieuwe doelgroep naar de stad trekt, met name de zogenaamd hoogopgeleide urban creators die hard nodig zijn voor de verdere ontwikkeling van Hengelo en de regio als technologisch gebied. Er zijn, ook door de vergrijzing, nieuwe bewoners nodig om de stad leefbaar te houden in de toekomst.

Het college van B en W zegt zich de komende jaren in te willen zetten voor meer woningen, ook voor de eigen inwoner: "De speerpunten in de visie waar wij in ieder geval graag met de raad over in gesprek gaan, zijn het versnellen en verhogen van de bouwproductie, de vorming van meer gemengde wijken, het bevorderen en mogelijk maken van doorstroming, een thuis voor iedereen van jong tot oud", staat te lezen in het collegeprogramma.

“We hebben niet alleen in Hengelo, maar in heel Nederland de gehele woningbouw jarenlang op de klippen laten lopen. Daar kun je al die kabinetten Rutte op aankijken.”

500 euro per vierkante meter

Als het gaat over woningbouw dan trekt oud-wethouder Wieger Mulder (BurgerBelangen) de discussie graag wat breder. "We hebben niet alleen in Hengelo, maar in heel Nederland de gehele woningbouw jarenlang op de klippen laten lopen. Daar kun je al die kabinetten Rutte op aankijken. Het was allang te voorzien dat dit mis zou gaan. In Hengelo valt het op een paar aspecten wel mee.” Mulder wijst op lopende projecten in de binnenstad, zoals de bouw van een appartementencomplex door Welbions aan de Marskant.

Oud-wethouder Bron zegt het belangrijk te vinden dat er genoeg betaalbare starterwoningen komen, maar ziet de gestegen grondprijzen ook als een probleem waardoor het wonen hier straks onbetaalbaar wordt. Die grondprijs is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. "Voor mensen die niet zoveel verdienen, moet je een systeem gaan ontwikkelen in Nederland waardoor de grondprijs lager wordt. Dat zul je als overheid moeten gaan stimuleren. Als je nu als particulier een kavel in Dalmeden wil kopen, dan betaal je een vierkantemeterprijs die over de 500 euro per vierkante meter gaat."

Teveel regels

Dan zijn er ook nog de strengere milieuregels, die de bouwsector in de weg zitten en waardoor er minder snel gebouwd kan worden. Wieger Mulder constateert dat er weinig meer kan. "Er zijn op ieder vlak wel regeltjes én gecompliceerde factoren met stapels papier en processen die je moet doorlopen. Het is de ene na de andere hobbel die wordt opgeworpen. De ene keer zijn het beestjes of stoffen, de ander keer is het iets in de lucht."

"Daarom hebben wij een regering nodig die alles gaat omdraaien en voor veranderingen gaat zorgen", vult Jan Bron aan. "Minder regels en meer doen.”

icon_main_info_white_glyph

Kwartetten

Het lokale discussieprogramma Kwartetten is iedere zondag live te horen van 13:00 tot 14:00 uur bij 1Twente Hengelo met iedere week een wisselend panel aan tafel, bestaande uit mensen afkomstig uit de Hengelose politiek en samenleving. Kwartetten is ook te beluisteren als podcast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.