Ieder jaar in oktober wordt de Nacht van de Nacht georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Doel van deze campagne is om Nederland nog donkerder en duurzamer te maken. Hengelo doet ook mee en zet op zaterdag 29 oktober om 20.00 uur een uur lang duizenden lichtpunten uit in de stad.
"Nederland is één van de meest verlichte landen van Europa. Vaak brandt er ergens licht, terwijl er niemand is. Dat is niet alleen zonde, het zorgt ook voor lichthinder en gezondheidsproblemen voor mens en dier," zegt Tijs Jagers, organisator van Nacht van de Nacht in Hengelo.
Jagers heeft jaren geleden al eens op een ludieke manier onderzocht hoeveel bedrijfspanden 's nachts zijn verlicht en legde het bewijs daarvan vast op de gevoelige plaat. De foto's werden met een knipoog op internet gezet om te laten zien dat er nog veel te verbeteren valt. Zelfs tot in het gemeentelijke stadskantoor aan toe brandde de verlichting in de kantoren 's nacht's volop, terwijl het personeel al lang en breed naar huis was.
Inmiddels is ook de gemeente Hengelo op verschillende terreinen druk bezig om verder te verduurzamen en om beoogde klimaatdoelstellingen te behalen. Veel oude straatverlichting wordt daarom vervangen door slimme straatverlichting. Tot medio 2025 wordt er gefaseerd zo'n 1,6 miljoen euro uitgetrokken voor aanpassen en onderhoud.
"Hengelo heeft inmiddels al zo'n vijfduizend slimme lantaarnpalen in heel Hengelo staan, onder meer in de Hasseler Es," weet Jagers. In een aantal straten is dat goed te merken: "De lampen branden op tien procent, maar zodra er beweging is, gaat de lantaarnpaal aan." De slimme straatverlichting zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. "Een lantaarnpaal verbruikt normaal zo'n 12 watt, gaat hij op de sluimerstand dan is dat 2 watt."
Volgens de organisator van Nacht van de Nacht zijn nog niet alle slimme lantaarnpalen in Hengelo zo geprogrammeerd dat ze ook werken, maar dat moet voor het einde van het jaar wel het geval zijn. Niet alleen in de Hasseler Es, maar ook in de Grundellaan staat inmiddels dergelijke straatverlichting. Jagers vindt het 'een enorm mooi gezicht' als hij door de straat fietst. "Je ziet dan één voor één de lantaarnpalen aangaan."
Het meest recente gemeentelijke beleidsplan voor de openbare verlichting komt uit 2012. Op dat moment waren er ruim 18.500 lichtmasten op het openbare verlichtingsnet aangesloten met daaraan ruim 19300 armaturen.
Ruim tien jaar geleden is de gemeente al begonnen met plaatsen van LED-armaturen en ombouwen van conventionele armaturen naar LED-armaturen, dat het energieverbruik tot 2020 al moest terugdringen met dertig procent. De komst van slimme straatverlichting moet daar straks nog een tandje bijdoen. Waar geen mensen zijn, hoeven lampen niet of minder fel te branden, is het idee.
Een ander voordeel van slimme straatverlichting is het onderhoud. Prestaties kunnen op afstand nauwkeurig worden bijgehouden. Zo is ook te zien waar storingen zijn en welke lampen mogelijk vervangen moeten worden.
Tijdens ‘Nacht van de Nacht’ in Hengelo is er een ‘Lezing in het Donker’ in Bibliotheek Hengelo van 19:00 - 21:30 uur. Maurice Evers vertelt daarin onder meer op welke manier de wereld in 2050 klimaatneutraal kan zijn en hoe er gewerkt kan worden met slimme circulaire oplossingen om dit proces te versnellen.
Ferenc van Damme neemt de bezoeker vervolgens mee in zijn gedachtengoed en ‘de nieuwe spelregels van de samenleving’. Ook de Hengelose Verhalenkraal is twee keer aanwezig om een kort spannend verhaal te vertellen. De presentatie is in handen van Tijs Jagers.
De Hengelose ‘Nacht van de Nacht’ 2022 wordt georganiseerd door De Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o., Natuur & Milieu Overijssel, Hengelo Helemaal Stil en Bibliotheek Hengelo.