Op alle vijf basisscholen van Glanerbrug staat vanaf komende week elke dag een ontbijtbar voor leerlingen klaar. Hoewel het gratis ontbijt voornamelijk bedoeld is voor kinderen die met een lege maag naar school komen ‘mag iedereen aanschuiven’, zegt een van de initiatiefnemers directeur Rianne Buist van de openbare basisscholen Glanerbrug-Noord en Glanerbrug-Zuid.
Zij beet op haar school een paar weken geleden het spits af door de ontbijtbar op haar scholen te introduceren. Dat kwam ook door Danny de Jong van de maatschappelijk commissie van Sportvereniging Glanerbrug. “Zijn er bij jullie ook kinderen die geen boterhammen krijgen”, vroeg ik aan Rianne. Dat was het geval, zei ze. Dat mag in ons dorp niet gebeuren, vond ik.” De ontbijtbar, eerst op de beide scholen, werd geboren.
De gezamenlijke inspanning van verenigingen en ondernemers in het grensdorp zorgt ervoor dat het ontbijt op de bassischolen gegarandeerd is tot en met mei volgend jaar. “De ondernemers leveren het ontbijt voor inkoopsprijs”, vertelt Danny.
De eerste dag van de ontbijtbar maakten er volgens directeur Buist al zo’n twintig kinderen gebruik van. “En zo’n vijftien op de andere locatie. Landelijk gaat een op de vier kinderen zonder ontbijt naar school. De Glanerbrugse cijfers ken ik niet, maar het speelt. We kunnen niet achter de voordeur kijken, maar zeker is dat de mensen na de coronatijd en nu de verhoogde prijzen van het levensonderhoud het steeds zwaarder krijgen. In dit stuk kunnen we wat met elkaar betekenen.”
De Jong die ook regelmatig op de scholen is te vinden om boterhammen te smeren ziet hoe sommige kinderen heel voorzichtig zijn om mee te doen. Schaamte speelt een rol”, constateert ook de basisschooldirecteur. Daarom mogen andere kinderen meedoen ook al hebben ze het minder nodig. “Het is belangrijk dat de kinderen de dag met een gevulde buik beginnen. Als dat niet zo is zie je dat ze last krijgen van buik- en hoofdpijn en dat er concentratieverlies optreedt.”
De actie op de Glanerbrugse scholen wordt door veel instellingen gesteund, zegt De Jong. “Scoren in de wijk komt erbij en misschien komt er wel een speler van FC Twente helpen. En het Bonhoeffercollege komt ook meedoen.”
En dan is er nog Liberein die de combinatie van de ontbijtbar voor scholieren met de ouderen helemaal ziet zitten. “We bekijken hoe we ouderen voor dat ontbijt kunnen inzetten, dan is er weer voor die groep die naar corona dreigde te vereenzamen weer een doel waar ze naar toe kunnen gaan.” Programma-coördinator Karin Koers van Liberein hoopt zelfs demente bejaarden in te schakelen.
Buist: “Dat vind ik fantastisch. Hoe leuk is het dat opa’s en oma’s mee gaan doen.” Overigens vinden alle drie gesprekspartners in 1Twente Vandaag dat het Glanerbrugse initiatief niet zomaar uit de lucht komt vallen. “Glanerbrug is een echt noaberdorp. Ik hoef maar te vragen om hulp en je krijgt het”, aldus Buist. Dat vindt ook Koers: “De Droom van Glanerbrug is na corona geboren. Je ziet dat mensen er niet zitten om te zitten, ze willen iets doen.”