Tijmen Spit, de 33-jarige voorzitter van Toneelvereniging Levenslust, durft wel te stellen dat het theaterspektakel 'Osse, petret van ’n pestoor' volgend najaar sowieso doorgaat: "We hebben nog veel geld nodig, voor met name de techniek en de tribunes, maar het project staat al zo goed in de steigers, dat we niet meer kunnen zeggen: we doen het níet."
Spit, z'n medebestuursleden en productieleider Harry Lutkenhaus hebben er alle vertrouwen in dat het benodigde geld er wel komt. Deels via subsidies en giften en mogelijk deels met dank aan een raadsmotie, die nu in de maak is. Spit stond onlangs met een prachtig aangeklede stand op de motiemarkt in het Hengelose stadhuis: "We vroegen daar om een eenmalige bijdrage van de gemeente van 15.000 euro." Met vier raadsfracties maakte Spit een match: "Raadsleden van PvdA, CDA, SP en D66 gaan samen met ons een motie opstellen om dat geld vanuit de gemeente beschikbaar te krijgen. Daarnaast zijn we bezig subsidies te bemachtigen vanuit bijvoorbeeld het Prins Bernhard Cultuurfonds."
Of al dat geld er nu wel of niet komt, wat Spit betreft kan iedereen uit Beckum en wijde omstreken in september 2023 genieten van een openluchtvoorstelling die z'n weerga niet kent. In elk geval niet voor Beckumse begrippen. Tot nog toe speelt het vlak na de oorlog opgerichte Levenslust zijn reguliere voorstellingen altijd op de planken van 't Proggiehoes. Voor het eerst treedt het gezelschap nu letterlijk naar buiten om het verhaal van de legendarische dorpspastoor Chrisjan Osse (1865-1940) te vertellen.
Behalve in de Blasiuskerk worden er scenes gespeeld op het plein van de basisschool en op de weide bij Het Wapen van Beckum. Het publiek gaat te voet van locatie naar locatie. Overal komen tribunes te staan en overal moeten geluid en licht van topkwaliteit zijn: "Vandaar dat het geld kost", vertelt Spit. "Als vereniging hebben we zelf wel wat en we vragen natuurlijk entreekosten, maar dat is bij lange na niet kostendekkend."
Een van de redenen dat Levenslust niet meer terug kan, zijn de succesvol verlopen audities begin deze maand. Er kwamen 75 auditanten over de vloer. Genoeg om de volledige cast mee te vullen. De rollen moeten overigens nog wel verdeeld worden. De enige rol die vastligt, is die van verteller. Die wordt vervuld door Jan Riesewijk.
Riesewijk heeft veel gemeen met Osse. Vandaar dat Levenslust hem twee jaar geleden vroeg het script te schrijven. De theatermaker uit Losser was begin september al te gast bij 1Twente Vandaag en vertelde daar smakelijk over zijn oud-dorpsgenoot: "Osse was als pastoor dan misschien vergroeid met Beckum, zijn wieg stond in Losser en hij blies er 75 jaar later ook z'n laatste adem uit. Toen ik het verzoek kreeg dit stuk te schrijven, viel alles op z'n plek. Om te beginnen Losser, waar we allebei onze roots hebben. Chrisjan Osse is in 1865 geboren in wat nu het Ossehoes is. Ik woon zelf op een stuk oale groond, dat destijds van de familie Osse was. En Osse overleed ook in Losser, nadat hij had geholpen bij het slachten op het ouderlijke erf."
Er zijn dus genoeg mensen voor vóór de schermen, Levenslust zoekt nog wel mensen voor achter de schermen, vertelt Tijmen Spit: "Denk aan decorbouwers, mensen die de logistiek verzorgen en mogelijk chauffeurs die mindervaliden van A naar B rijden. We willen namelijk dat iedereen het stuk kan meemaken."
Om nog even terug te komen op de beginvraag: gaat het stuk er sowieso komen?, geeft Spit een duidelijk antwoord: "We hebben nog wel twee 'go/no-go-momenten' - eentje in december en eentje in april -, maar we kunnen feitelijk al niet meer terug. Desnoods in afgeslankte vorm, maar eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat we het niet gaan uitvoeren volgens het plan dat er nu ligt. Onze projectieleider Harry Lutkenhaus is in erg geval erg positief. Hij heeft veel ervaring op dit vlak, dus daar houd ik me maar aan vast."