Zaterdag 22 oktober is het Wereldstotterdag. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht besteed aan stotteren en aan de problemen die daarbij horen. Hoewel stotteren voor mensen een groot probleem kan zijn, wordt er in Hengelo en de regio nauwelijks aandacht besteed aan Wereldstotterdag.
“Meer bekendheid en aandacht voor stotteren is eigenlijk heel belangrijk, zodat mensen zelf eerder hulp zoeken. Ook voor de omgeving van een stotteraar is dat belangrijk," zegt Tanja Vrugteveen, een logopedist die al tien jaar bij de Hengelose logopediepraktijk Wolters werkt. Vrugteveen is naast logopedist ook stottertherapeut. “Op stotteren rust nog steeds een taboe.”
Ondanks de noodzaak voor meer aandacht voor het probleem, blijft het in Hengelo dus stil. Het is vooral de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes die opkomt voor de belangen van stotteraars en veel activiteiten organiseert, zoals workshops, zelfhulpgroepen en stottercafe’s.
Ook het Stotterfonds geeft als landelijk aanspreekpunt voorlichting over stotteren, preventie van stotteren bij kinderen en stottertherapieën. Volgens het Stotterfonds maakt zo’n 5 tot 17 procent van alle jonge kinderen een periode van 'onvloeiend spreken' door. Vaak gaat dat vanzelf over, maar bij zo’n 1 procent ontwikkelt zich uiteindelijk het fenomeen dat bekend staat als stotteren.
Dit jaar richt de campagne van Wereldstotterdag zich op het geven van voorlichting aan ouders van kinderen die stotteren en wat zij zelf kunnen doen als hun kind er last van heeft.
“Stotteraars kunnen zich terugtrekken en zichzelf daardoor belemmeren,” zegt Vrugteveen. “Ze kunnen angsten ontwikkelen om te praten en bang worden dat de wereld ze veroordeelt. Voor jongeren kan het leiden tot slechte schoolprestaties en het ontwikkelen van depressies.”
Zelf omschrijft Vrugteveen stotteren als een niet-vloeiende spraak. “Mensen blokkeren, blijven hangen op klanken of vallen in herhalingen. Sommige mensen hebben er tics bij. Stotteren is eigenlijk een soort van kortsluiting in de hersenen. Iedereen heeft aanleg voor stotteren. Er is geen speciale oorzaak. Bepaalde triggers spelen vaak een rol. Aanleg in de genen kan daar invloed op hebben.“
De logopedist bevestigt dat er in Hengelo niets wordt gedaan aan Wereldstotterdag. “Er is ook een Europese Dag voor de Logopedie (jaarlijks op 6 maart, red.), maar daar wordt ook niet veel mee gedaan. Meer dan een post op social media wordt het zaterdag 22 oktober dus niet”.
Het StotterFonds, het landelijk aanspreekpunt bij problemen met stotteren, is te bereiken van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer: 030-2333336. De stichting geeft informatie over stotteren, preventie van stotteren bij (jonge) kinderen en stottertherapieën. Of kijk voor meer informatie op www.stotteren.nl.