Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Waar komen ruim 760 extra azc-plekken in Overijssel? "Wij weten het niet"

Noodopvang vliegveld
De noodopvang op Vliegveld Twente
Beeld: 1Twente

Overijssel moet voor 1 januari een kleine drieduizend vaste plekken hebben voor asielzoekers. Dat betekent ruim 760 opvangplekken extra en dus meer azc's in Overijssel. Maar waar de opvanglocaties verrijzen, lijkt nog een groot vraagteken. Voor Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gaat het niet snel genoeg.

Er zijn meer azc's nodig, desnoods onder dwang. Dat was de boodschap van burgemeester Arjen Gerritsen, een kleine twee weken geleden in de Almelose raad. Voor 1 januari moeten in heel Overijssel 2.943 opvangplekken voor asielzoekers zijn, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het COA. Het gaat daarbij om vaste azc-plekken, dus geen (crisis)noodopvang.

Verdeling

Gerritsen stelde kortweg dat de helft daarvan in Twente moet komen, maar volgens de provincie zijn die cijfers niet zo zwart-wit. "Er is nog geen taakstelling afgesproken per gemeenten voor de opvang van asielzoekers", zegt een woordvoerder tegen RTV Oost. Het COA bevestigt dat.

Bovendien zijn in heel Overijssel op dit moment al 2.179 opvangplekken voor asielzoekers. Daar moeten dus nog zo'n 760 plekken bijkomen, in zowel Twente als IJsselland. Maar waar die locaties komen, blijft vooralsnog een vraagteken. Het COA is wel in gesprek met gemeenten, maar wil niet zeggen met welke.

“Er is nog nog geen taakstelling afgesproken per gemeenten”

Gevoelig

De uitspraken van Gerritsen over dwang liggen gevoelig, omdat veel gemeenten in Overijssel al sinds zeker 2010 geen grotere groepen asielzoekers opvangen. Bovendien zorgde de verplichte aanwijzing van het azc in Albergen voor veel beroering in het Twentse dorp. De burgemeester van Hardenberg, waar het grootste azc van Overijssel staat, riep vorige week buurgemeenten op om meer te doen in de asielcrisis.

Dát er meer azc's in Overijssel nodig zijn om aan de vraag van 1500 vaste opvangplekken te kunnen voldoen, is wel duidelijk. Staatssecretaris Van der Burg werkt momenteel aan een wet waarbij gemeenten gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen. De uitwerking van die wet wordt waarschijnlijk een dezer dagen naar de Tweede Kamer gestuurd, meldt de NOS.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.