Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese Monique overwon borstkanker en leeft nu als moderne nomade

De Enschedese Monique van Doorn leeft al tien jaar als moderne nomade. Ze liet met haar schilderijen al sporen na van Miami tot Kaapstad en trok van continent naar continent. Zo nu en dan verblijft ze nog in haar geboortestreek om haar familie te bezoeken: “Ik ben soms in Twente, omdat mijn 80-jarige moeder hier alleen woont en ik haar wil ondersteunen na het overlijden van mijn vader. De rest van mijn tijd ben ik eigenlijk alleen maar aan het reizen.”

Moderne nomade

De reden dat Monique als nomade leeft, is niet louter positief. De Enschedese kreeg in 2009 te maken met een agressieve vorm van borstkanker. Na een aantal jaar chemo, bestralingen en vier jaar hormoontherapie overwon ze de ziekte en besloot ze dat het anders moest.

Haar man werkte bij een IT-bedrijf en Monique schildert. Een vaste verblijfplaats was dus voor beide niet nodig, waarna ze de beslissing namen om te vertrekken: “In 2012 hebben we alles verkocht. We hadden zelfs geen theelepeltje of handdoek meer”, aldus Van Doorn. Wel moest ze eerst wachten tot de kinderen de deur uit waren: “Die vinden ons nomaden bestaan heel leuk. Ook omdat die niet meer in Nederland wonen maar in Amerika en in Zuid-Afrika. Dus we bezoeken ze nog geregeld.”

“Grab life by the horns”

Kunstwerken

De tijd komt Monique door met het maken van kunstwerken. Die hangen over de hele wereld en vrij recentelijk hangen ze ook op een expositie in Bad Boekelo. De kunstwerken zijn heel divers: “Ik maak ‘horny art’ en dat zegt het al… Dat gaat over horens. Gelukkig blijft die naam wel hangen.

Verder maak ik ook kunstwerken waarin ik de pracht van de vrouw laat zien en maak ik kunstwerken van dieren met bladgoud erin”, zegt de Enschedese. Inspiratie haalt ze uit de tijd dat ze in Azië woonde, waar het leven spiritueler is.

Houtskooltekenen

Haar liefde voor de kunst begon toen ze in 2009 door een vriendin meegevraagd werd om een cursus houtskooltekenen te volgen. “Ik ging daarnaartoe met de gedachte om afleiding te zoeken voor mijn ziekte, maar toen ik wat op papier zette ging het automatisch. Ik wist niet eens dat ik dat kon.”

Voldoening

Het leven als ‘moderne nomade’ is voor Monique een openbaring. Ze verblijft momenteel in Zuid-Afrika en daar leeft ze haar leven met één motto: ‘Grab life by the horns’ (Vertaling: Pak het leven bij de horens). Na het lange herstel waardeert Monique het leven meer ‘en door het reizen voel ik me ook echt beter’.

Om geld hoeft Monique zich niet bijzonder druk te maken. Haar man kan gelukkig vanuit andere landen zijn werk doen en zelf gebruikt ze haar kunst als ruilmiddel: “Als ik ergens ben, probeer ik mijn werk daar te exposeren. Als er dan een kunstwerk wordt verkocht, dan is dat voor mij een soort rekening waar ik spullen van kan kopen of van kan eten en drinken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.