Verkeer
Stuur appje
Zoek

PvdA Hengelo pleit voor cyberaanval-oefening gemeente Hengelo

Cyberveiligheid pixabay1
De Informatiebeveiligingsdienst (IBD) waarschuwt voor een groeiende dreiging van ransomware-aanvallen bij gemeenten.
Beeld: Pixabay

Hoe ga je als gemeente om met een grootschalige cyberaanval? Voor gemeentes kan een hack grote gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld de cyberaanval op de systemen van de gemeente Hof van Twente. De Hengelose PvdA-fractie vindt het tijd dat Hengelo een grootschalige cyberaanval-oefening houdt, dat blijkt uit schriftelijke vragen van PvdA-raadslid Nicolien Boekhoudt.

IBD: 'Dreiging ransomware-aanvallen toegenomen'

De samenleving digitaliseert steeds meer en wordt daardoor automatisch ook kwetsbaarder van cybercriminelen. De Informatiebeveiligingsdienst (IBD) van koepelorganisatie vereniging voor Nederlandse Gemeenten kwam woensdag met een nieuw dreigingsrapport voor gemeenten. De dienst waarschuwt voor een groeiende dreiging van ransomware-aanvallen bij gemeenten. Bij een ransomware-aanval is een malware dat bestanden op een computer of netwerk vergrendelen. In ruil voor losgeld ontgrendelen de hackers de bestanden.

Hack

Cyberaanvallen kunnen grote gevolgen hebben voor overheidsinstellingen en gemeenten, met als recent voorbeeld de ransomware-aanval bij de gemeente Hof van Twente. In december 2020 werden door een hack de systemen en bestanden van de gemeente Hof van Twente vergrendeld. Criminelen wilden geld zien. Hierdoor lag de dienstverlening van de gemeente een aantal dagen op zijn gat.

Eenvoudig wachtwoord

De schade voor de gemeente Hof van Twente liep op tot in de miljoenen euro's. De oorzaak bleek een eenvoudig wachtwoord te zijn en het ontbreken van een tweestapverificatie. Ook bleek dat het netwerk van de gemeente niet gesegmenteerd was, waardoor de hackers in één keer bij alle bestanden konden komen.

Raadsvragen

De PvdA vindt dat de gemeente Hengelo zich goed moet voorbereiden op een eventuele cyberaanval. Begin oktober deden 14 zorgverleners in Twente en Oost-Achterhoek, waaronder het MST en ZGT, mee aan een grootschalige cyberoefening. Tijdens de oefening werd een grote cyberaanval gesimuleerd die alle computersystemen en ICT-infrastructuur bij de organisaties platlegden.

PvdA-raadslid Nicolien Boekhoudt, zelf student Cyber Security, ziet wel wat in zo'n oefening voor de gemeente Hengelo: “Het is goed om zo'n oefening regelmatig te houden. Je kunt het vergelijken met een brandoefening. Wanneer je regelmatig oefent, weet iedereen wat ze moeten doen”, aldus de volksvertegenwoordiger. De koepelorganisatie Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft drie oefenscenario's beschikbaar gesteld voor gemeenten om binnen de eigen organisatie oefeningen uit te voeren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.