Enschedese woningzoekenden kunnen binnen een jaar een huurwoning krijgen. ‘Dat is de gemiddelde zoekperiode’, aldus de woningcorporaties. En die termijn klopt, zeggen ze erbij. ‘Niets van waar’, reageert een flink aantal stadsgenoten. ‘Die zoektocht duurt veel langer.' Luister naar Astrid Rikmanspoel (57) die al sinds 2017 poogt een grondgebonden woning ergens in Enschede te krijgen. “Ik word wanhopig. Denk zo nu en dan: doe mij maar een caravan dan ga ik daar wel wonen.”
De reacties van woningzoekenden, die al veel langer dan een jaar aan het zoeken zijn naar een sociale huurwoning, kwamen los toen 1Twente eerder deze maand aandacht besteedde aan de snelle bouw van 179 tijdelijke woningen in Enschede. Die zijn bedoeld om de woningnood met spoed wat te verlichten. In dat artikel meldden we dat de gemiddelde zoektocht naar een sociale huurwoning, volgens de gemeente en woningcorporaties, is opgelopen tot bijna een jaar.
En dat verhaal van de woningcorporaties spoort niet met onder andere het verhaal van Astrid Rikmanspoel. Zijn woont in een voor haar veel te grote eengezinswoning op het Hogeland en zoekt met spoed een grondgebonden kleinere woning.
“Mijn huidige woning en de tuin zijn te groot, traplopen wordt een te zware opgave vanwege reuma. En omdat ik meer gezondheidsproblemen heb, kan ik ook niet in een lift.” Vandaar dus dat ze op zoek is naar een kleiner huis op de begane grond en zonder trap.
Inmiddels gaat haar zoektocht bijna het zesde jaar in. “Ik ben ingeschreven bij alle drie de woningcorporaties. Heb het ook op de particuliere markt geprobeerd, maar dat is onbetaalbaar voor mij.” Rikmanspoel reageert zich een ongeluk op het woningaanbod van de corporaties. “Gemiddeld tien keer per maand, jaarlijks 140 maand en dat gedurende ruim vijf jaar”, telt ze op.
“In het begin ben je best hoopvol, want het duurt toch hooguit een jaar voor je een woning hebt.” Maar als de jaren verstrijken en er gebeurt niets wordt ze bijna wanhopig. “Bij mijn allereerste reactie op een woning stond ik op 131e plaats en ik ben ooit als vijfde geëindigd”, aldus Rikmanspoel.
“Het is hartstikke oneerlijk.” De Enschedese doelt op het lotingsysteem van de corporaties. Ooit was er een puntensysteem. Als je er genoeg had verzameld, kreeg je gewoon een huis toegewezen. “En nu moet je geluk hebben. Een vriendin van mij had na drie keer reageren al een woning.”
Maar er is meer. Seniorenwoningen zijn nauwelijks voor handen, want ze merkte dat die nu ook aan anderen worden verhuurd. En dan zijn er andere factoren waardoor het aanbod sociale huurwoningen schaarser wordt en dus de wachttijden langer.
Zo groeit het aantal goedkopere huurwoningen nauwelijks vanwege de grote verduurzaamheidsoperaties van de corporaties in de wijken, zijn er meer statushouders en Oekraïense vluchtelingen die ook een woning nodig hebben en stagneert de doorstroming vanwege de sterk gestegen prijzen van koopwoningen.
Toch zeggen de woningbouwcorporaties dat actief woningzoekenden binnen een jaar een woning hebben. “Dat geldt voor mensen die zonder voorkeur op ons gehele aanbod reageren”, aldus woordvoerder Joyce Dakhorst van de Woonplaats. “
En voor mensen die reageren op categorieën huizen die bij hun situatie passen”, vult ze aan. Het is logisch dat een groot gezin niet meedoet als er een klein appartement vrijkomt, wil ze er maar mee zeggen. En een duurder huis past ook niet bij iemand die weinig inkomen heeft.
Maar wat moet Rikmanspoel dan? Zij kan vanwege haar bijzondere situatie niet op alles dat voorbijkomt reageren en heeft daardoor minder kans. De woordvoerder van De Woonplaats wijst op de pechvogelregeling waarvoor Rikmanspoel in aanmerking lijkt te komen. Enschedeërs kunnen daar een beroep op doen als ze langer dan een jaar op woonruimte wachten.
“Je moet dan wel op alle woningen hebben gereageerd. ‘Alle’ zetten we tussen haakjes, want je kunt natuurlijk door omstandigheden soms niet in staat zijn om op ons aanbod in te gaan.” Volgens Dakhorst kan in dat soort gevallen maatwerk worden toegepast. “We kijken dan wat redelijk is, maar er is helaas geen plek voor voorkeur.”
De 57-jarige Enschedese heeft nog nooit van de pechvogelregeling gehoord en reageert verrast. “Ook anderen die soms al zeven jaar onderweg zijn, weten dit niet.”
Dan is er volgens De Woonplaats nog een mogelijkheid bij de gemeente om een indicatie voor een speciale zorgwoning te krijgen en kan Rikmanspoel gebruik maken van woningruil. “Deze mevrouw kan zelf op zoek gaan naar iemand die een voor haar geschikte woning heeft en die misschien wel willen ruilen.”
“Daar maak ik ook gebruik van. Ik zit in m’n eentje een eengezinswoning bezet te houden. Ik heb iemand die misschien wel wil ruilen. Hoop dat het lukt", zegt Rikmanspoel.