Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rembrandts Vaandeldrager komt naar het Enschedese Rijksmuseum

Rembrandt vaandeldrager 675x450
De Vaandeldrager van Rembrandt komt naar Enschede.
Beeld: Collectie Nederland

De Vaandeldrager, het net aangekochte meesterwerk van Rembrandt, wordt van 2 tot en met 31 december tentoongesteld in het Rijksmuseum Twenthe. Het wereldberoemde en uiterst kostbare schilderij werd eind januari van dit jaar door het Rijksmuseum Amsterdam aangekocht voor 175 miljoen euro en maakt nu een tour door de provincies van Nederland.

Kapitaal kunstwerk

De komst van de Rembrandt is weer een mooie kans om Enschede op de nationale en internationale museumkaart te zetten. “We hebben er druk voor gelobbyt”, vertelt Ellen Engbers van het museum trots. Want uiteindelijk is het wel het Enschedese museum dat de Vaandeldrager een maand in huis heeft en het kapitale kunstwerk aan iedereen mag laten zien.

Gratis

Op zaterdag 3 december is het open huis en mogen alle belangstellenden gratis naar binnen om Rembrandts werk uit 1636 te bekijken. De Vaandeldrager was de opmaat voor het schilderen van een schuttersstuk dat de naam De Nachtwacht zou krijgen. Ook dit werk van de beroemde schilder wordt definitief tentoongesteld in de Eregalerij van het Rijksmuseum Amsterdam.

Beveiligde vitrine

In het Enschedese museum wordt een zaal in gereedheid gebracht waar de Vaandeldrager wordt neergezet in een vitrine ‘zodat het schilderij van dichtbij te zien is’, aldus Engbers. Over de verdere beveiliging van het kunstwerk wil ze niet veel kwijt. “Juist daarom”, lacht ze.

Nour-Eddine Jarram

De bijzondere presentatie van het topstuk wordt in diezelfde zaal aangevuld met tekeningen van Nour-Eddine Jarram. De Enschedese kunstenaar voelt zich nauw verwant met Rembrandt en maakte voor deze gelegenheid zijn eigen vaandeldragers met volgens het museum ‘als absoluut hoogtepunt’ De Vaandeldraagster. Het werk van Jarram wordt na de tentoonstelling opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum ‘waardoor er altijd een Vaandeldraagster in Enschede zal blijven.’

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.